Op de Kruiskerk, een rijksmonument, worden op een plat dak boven een vergaderzaal (waar kerkgangers overigens na de zondagdiensten koffie drinken) Sedumplanten gelegd. Op de schuine daken van de kerk komen binnenkort zonnepanelen. Zo helpen kerken mee aan de duurzame ambities van de gemeente. Maar ook de Protestantse Kern Nederkand (PKN) in Amstelveen wolde iets doen aan de oplopende kosten voor energie, meldt het College Kerkrentmeesters.

Het was allemaal horen op de molen  van de lokale duurzaamheid bewakende wethouder Floor Gordon, die donderdag zelf het platte dank van de kerk opklom om te zien wat de Sedumleggers er uitspookten.

Vak apart

“In de zaal, waar ook vergaderingen worden gehouden, werd het vaak te warm. Dat was voor ons de aanleiding voor het  groene dak”, vertelt PKN-er  en vastgoedspecialist Wilm Merckel. Op het punt van de zonnepanelen is naar zijn zeggen de PKN nog in een voorbereidende fase.  Wat Amstelveen betreft moet ook de Paaskerk aan de Augustinespark daaraan geloven. Omdat de Kruiskerk een rijksmonument is, ging er heel wat vooraf aan de plaatsing van groen en zonnepanelen. Met subsidie van de gemeente is nu een groen (plat) dak op de Kruiskerk aangelegd. Volgens wethouder Herbert Raat (monumenten) is het verduurzamen van rijksmonumenten zoals kerken een vak apart. “Het zijn beeldbepalende gebouwen”, zegt hij. Overigens steunt de gemeente graag kerken bij het nemen van maatregelen die de duurzaamheid bevorderen. Er verscheen trouwens een gemeentelijke ‘kerkenvisie’, tot gevolg hebbend dat kerken werden benaderd om onder meer hun energierekening te verlagen. Een aantal kerken nam, na een energiescan, maatregelen ter wille van de duurzaamheid. Maar historisch waardevolle gebouwen, zoals de na WO2 gebouwde Kruiskerk, zijn ook voor het cultureel erfgoed belangrijk. “Op ons verzoek is een bureau met expertise in het verduurzamen van historisch waardevolle gebouwen bij onze kerkgebouwen langs geweest voor een gesprek, een schouw én een energiescan,” zegt Raat.

Bewustwording

Een groen dak vergt trouwens méér dan gewoon planten er op aanleggen. Sedum is een vetplant, stammend uit het geslacht van de Crassulaceae, dat zo’n beetje 450 verschillende soorten voortbracht, waaronder de Sedum die – als andere vetplanten – water opslaat in de bladeren. Sedum op de Kruiskerk betekent dat daaronder eerst kurk, daarna een laag van een soort haksel (grond en mest) en tenslotte jute komt. Voor Godon nis blijkbaar alleen het eindresultaat belangrijk. Ze zegt: “De energiescans zijn aangeboden en gefinancierd door ons Servicepunt Energieadvies, dat ook advies geeft. Het kerkbestuur van de Kruiskerk meldde dat energiebesparing start met bewustwording van het energiegebruik. Dat kunnen wij beamen.”

Zonnepanelen

Behalve binnenkort de komst van zonnepanelen, zij in de PKN-kerken andere aanpassingen doorgevoerd, zoals ledverlichting, radiatorfolie of spouwmuurisolatie. Volgens Merckel kleine aanpassingen die ook bewoners van huizen doorvoeren. “We willen nu op het rijksmonument de Kruiskerk zonnepanelen laten aanbrengen en hebben inmiddels een positief advies van de Erfgoedcommissie van de gemeente.” Merckel meldt verder dat het dak van de Kruiskerk een helling van 33% heeft, die voor zonnepanelen goed is. Naar de mening van Gordon wordt er in Amstelveen steeds beter nagedacht over energieverbruik. Wat dat betreft, werkte de stijging van e koten voor energie, bij alle nadelen daarvan, toch nog goed uit.

Het Servicepunt Energieadvies heeft inmiddels negen kerken energiescans aangeboden en een tweetal bijeenkomsten georganiseerd om kerkbesturen te informeren over het verduurzamen van hun gebouwen.

Fotobijschrift: Vlnr medewerker groenbedrijf, Wim van Groenewoud (Kerkbestuur) en wethouder Floor Gordon op het dak van de Kruiskerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.