Voor het Platform Amstelveense Minima, waar ex-burgerraadslid voor de SP Wil Roode (foto onder) een dominante rol in speelt, liep de op duurzaamheid gerichte gemeentelijke ‘witgoedactie’ voor mensen met een minimaal inkomen uit op een ramp. Maar wethouder Floor Gordon (foto boven) claimt dat die eigenlijk een onverwacht succes is.

Voor de aanschaf van een energiezuinige koelkast, vaatwasser, wasmachine of ander witgoed krijgen mensen met een laag inkomen in het kader van de actie een cadeaubon van € 500.

Persbericht

Daarvoor zijn alle vierduizend inwoners aangeschreven die ook de rijks-energietoeslag (via de gemeente) van € 1300 ontvangen. De actie begon in oktober als een veelbelovend initiatief, maar is inmiddels voor de duizend aanvragers op een nachtmerrie uitgelopen, zegt Roode. “Gemiddeld kan de vervanging van een tien jaar oud witgoedapparaat door een nieuw exemplaar zo’n 160 euro per jaar opleveren aan vermindering van de energiekosten,” citeert zij wethouder Floor Gordon in een destijds verschenen persbericht.

Brief

Maar de aanvragers hebben volgens Roode nog steeds niets gehoord. Wel verdubbelde de gemeente, volgens haar gezien het succes, het totaal van 500 naar 1000 cadeaubonnen. “Vanaf dinsdag 14 februari viel bij de geselecteerde Amstelveners dan eindelijk de felbegeerde brief op de deurmat”, reageert Roode. “Met een code konden zij hun cadeaubon aanvragen, om bij elektronicazaak BCC aan het Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert een nieuwe wasmachine of vaatwasser aan te schaffen. De gemeente Amstelveen schakelde twee partijen in voor de uitvoering: het Regionaal Energieloket en Groupcard, voor de uitgifte van de cadeaubonnen.” Die brief was ook weer aan alle vierduizend huishoudens gestuurd, waardoor maar een kwart van de doelgroep volgens Roode van de vouchers zou kunnen profiteren. Dus haast was geboden, vindt zij.

131 van de 1000

Gordon zelf zegt dat niet alle aanvragers ook naar de detailhandel gaan. “Op 18 april weten wij hoeveel vouchers zijn besteed en hoeveel inwoners we op dat moment geholpen hebben met deze actie. Niet iedereen die een voucher aanvraagt, maakt er namelijk gebruik van zo blijkt uit ervaringen van andere gemeenten. Op dit moment zijn 131 van de 1.000 vouchers verzilverd en is van de beschikbare € 500.000 € 65.726 uitgegeven.”

Uit haar woorden blijkt verder dat Amstelveen on vergelijking met veel andere gemeenten vrij royaal is geweest. Alom bedraagt de gemeentelijke bijdrage € 250 tot € 525. “Met 500 euro is de eigen bijdrage voor sommige apparaten relatief laag”, meldt de gemeente. Den Haag kwam met een bod van € 250, schreef 50.000 inwoners met een minima inkomen aan en daar bleken slechts 1.100 mensen (ongeveer 2%) gebruik te maken van de witgoedactie. In Amstelveen heeft op dit moment al ruim 13% de vouchers verzilverd. “Wij hebben intern advies ingewonnen en het team minimavoorzieningen stelde een bijdrage van 800 euro voor”, zegt Gordon. “Wij hebben uiteindelijk bewust gekozen voor het relatief hoge bedrag van 500 euro, om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen een duurzaam apparaat aan te schaffen en zo te besparen op hun energierekening: het doel van deze actie.” De actie loopt tot 18 april. “Dan weten we meer”, is de opvatting van de gemeente.

Ondernemers

Voorafgaand aan de actie zijn twee lokale ondernemers online benaderd, maar van hen is volgens de gemeente tot op dit moment niets vernomen. Elektronicawinkel DIS aan de Lindenlaan en Koudijs in de Stationsstraat hebben alsnog aangegeven graag mee te willen doen. Dat is direct geregeld via het Energieloket. Overigens kent Amstelveen verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen. Zo krijgen pensioengerechtigden met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen 1 x in de drie jaar € 750 euro (eenpersoonshuishouden) of 900 euro (meerpersoonshuishoudens) voor o.a. witgoed.

Volgens Roode ziet Gordon in het feit dat de cadeaubonnen in een recordtempo op waren ‘een teken van de grote betrokkenheid’. Het Platform Amstelveense Minima vindt ook dat de kans van 1 op de 4 te laag is en voor ‘slechts een enkeling weggelegd, gezien de snelheid waarmee de cadeaubonnen werden aangevraagd.’ Ook is volgens het platform onduidelijk wie er dan als eersten aan de beurt komen. “De enige reële hoop is dat de gemeente bezwijkt onder de zware kritiek en alsnog besluit de witgoedactie fors uit te breiden.”

Concurrentie

Wil Roode vindt ook dat er oneerlijke concurrentie in het spel is. Voor een BCC-aankoop moeten mensen uitwijken naar Winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert, wat voor mensen zonder eigen vervoer onhandig is. “Bovendien vonden elektronicazaken in Amstelveen dit oneerlijke concurrentie. Daarom heeft de gemeente nu besloten dat mensen hun cadeaubonnen ook kunnen besteden bij de detailhandel in Amstelveen, zoals DIS aan de Lindenlaan.”

5 REACTIES

 1. Niet alle deelnemers gaan naar de detailhandel volgens de wethouder. Dat klopt natuurlijk en dat weet de gemeente ook voordat dit plan werd bedacht. Het witgoed wat gekocht kan worden moet namelijk het energie label A of B hebben. Dus is het bedrag van €500 volstrekt ontoereikend. En van de 4000 mensen die een kans dachten te maken om de oude energie slurpende wasmachine te kunnen vervangen hebben uiteraard geen honderden euro’s om bij te leggen.

  Opmerkelijk is dat het advies van de ambtenaren die meenden dat een voucher van €800 realistisch zou zijn is genegeerd door de wethouder. De wethouder heeft dan ook de Clientenraad Minima niet om advies gevraagd. Nu is deze clientenraad voor minima in Amstelveen geïnstalleerd door het college met als doel gevraagd- en ongevraagd advies te geven aan hetzelfde college. Maar de clientenraad minima is volledig onzichtbaar, heeft geen e-mailadres of website en is ook niet te vinden op de website van de gemeente.

  Wanneer wordt de clientenraad zichtbaar voor mensen met een minimuminkomen in Amstelveen?

  Wil Roode, kaderlid FNV sector uitkeringsgerechtigden Groot Amsterdam

 2. Wil mevr. Gordon soms goedkoop politiek voordeel halen door het geven van een dode mus? Het lijkt wel net op die gratis voorstelling voor kinderen van minima, die achteraf toch niet gratis was.

  Één ding is wel duidelijk ; Het loopt weer tegen verkiezingstijd aan.

 3. Toch ook heel raar dat je geen wasdroger mag aanschaffen omdat dit zogenaamd een luxe product is. Terwijl een afwasmachine wel mag, geen luxe?? Mijn huis is zo vochtig dat de was bijna niet droogt op een normale manier, dit maakt het huis zo vochtig dat het slecht voor de gezondheid is. Dus luxe, ik zie het niet zo, maar blijf nu maar met mijn oude trouwe beestje drogen, slecht voor milieu en portemonnee maar in ieder geval beter voor de gezondheid. Luxe of niet? Zeg het maar.

 4. Dat er een witgoed kwam was mij bekend maar het is toch vervelend gegaan.

  De brief is de 14e verstuurd en de 15e kwam ik tegen zessen thuis en vond de brief. Die opent met de mededeling dat je die bon krijgt, leuk natuurlijk.

  Dus eerst ga je koken, eten, journaal kijken en wat krant lezen. Tegen een uur of tien ’s avonds pak je de brief en lees je op de onderste helft van de pagina dat je de bon zelf moet aanvragen en dat je vlot moet zijn want ze zijn snel op.

  Dat doe je vervolgens om kwart over tien en direct blijkt dat je op de wachtlijst staan, de bonnen waren op.

  Misschien is het een idee om niet in de eerste alinea de schrijven dat je per definitie die bon krijgt. Dat er maar één op de vier ontvangers die bon zal krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.