Over de toekomst van het Stadshart denken behalve wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken ook diens collega Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening na.  Daarom waren beiden vorige week in gesprek met verschillende partijen, zoals bewoners en ondernemers om te horen wat er speelt in het gebied en, indien mogelijk, hoe de lokale overheid hen kan ondersteunen.

Er werd onder meer gepraat met ondernemers Marco Mulders en Hans de Groot, Unibail-Rodamco-Westfield, de belangenvereniging Meanderbewoners, de storemanager van de Bijenkorf en verschillende horecaondernemers. Het ging volgens de  gemeente over verbetering van het gebied, de oplopende leegstand, hoge huren en het belang van het Stadshart voor Amstelveen.

Nu of nooit

Wethouder Floor Gordon vindt dat er ingrijpende veranderingen nodig zijn. “Het nu of nooit met het Stadshart”, zegt ze. Daarom heeft de gemeente volgens haar in de begroting voor volgend jaar geld gereserveerd voor de inrichting van de openbare buitenruimte. “Zodat we zelf aan het roer staan bij de opwaardering van met name het Stadsplein en de Rembrandtweg en niet meer afhankelijk zijn van ontwikkelingen van derden,” voegt ze daaraan toe.

Participatie

In februari van dit jaar vroeg de gemeente via het participatieplatform Denk me naar ideeën voor het Stadshart van Amstelveen. Inwoners kwamen toen met bijna 200 ideeën voor vernieuwing en verbetering van het gebied. Meest genoemd werden meer groen, diversiteit in winkels en horeca, speelplekken voor kinderen en meer fietsenstallingen. De gemeente neemt dit ‘me te nemen’ in de plannen die voor het gebied worden ontwikkeld. In het nieuwe jaar staan er onder andere bezoeken op de planning aan de ondernemers van de Rembrandtweg, bewoners van het Buitenplein, Sandbergplein, Oostwand, de Schildersbuurt en de ondernemers op de markt.

Restaurant Bij Klaasje

11 REACTIES

 1. “Belangenvereniging Meanderbewoners, bewoners van het Buitenplein, Sandbergplein, Oostwand, de Schildersbuurt, ..”

  Bewoners van de circa 125 woningen aan het Stadsplein worden (weer) niet uitgenodigd terwijl het toch om verbeteringen van ‘ons’ plein gaat. Ik heb tal van suggesties ingestuurd, maar nooit meer iets gehoord. Helaas kan ik hier geen link plaatsen.

 2. Misschien moet men eens van het idee afstappen dat het Stadshart niet alleen een consumentenparadijs met een aftakelende cultuurstrip moet zijn. Men kan er ook eens over nadenken om het gemeentehuis daar naar toe te verplaatsen. Een gemeentehuis dat nu slecht bereikbaar is met het ov en totaal niet meer op een centrale plaats ligt.

 3. Wij zijn vorige week (50-2022) de BCC winkel in het winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam Buitenveldert bezocht en daar zagen wij eigenlijk wat een enorme verschil is tussen het Winkelcentrum Stadshart Amstelveen en WC Gelderlandplein.

  Op het Gelderlandplein alles keurig en netjes, gratis parkeren, verschillende prachtige kunstwerken tentoongesteld in de winkelstraten en er zijn geen pop-up winkels ingericht, dus er stond geen enkele bedrijfsruimte leeg, in tegenstelling met het Amstelveense winkelcentrum. Unibail-Rodamco-Westfield heeft het winkelcentrum Amstelveen helemaal verwaarloosd en vanuit de vele parfumeries komt een enorme stank buitenstromen dat bij veel gevoelige mensen irritatie van de luchtwegen veroorzaakt.

  Unibail wilde al 10 jaar geleden uitbreiden en zelfs woningen in de Schildersbuurt opgekocht, die tot vandaag de dag leeg staan, want van een spectaculaire uitbreiding er is geen sprake. De lokale juwelier al een tijdje geleden aan ons vertelde dat ze per maand 8.000 euro huur moeten ophoesten en als dat ook bij de andere winkelpanden dit het geval is, dan is het begrijpelijk dat veel huurders vertrekken.

 4. De winkels waarvoor je vroeger naar het winkelcentrum ging zijn er al jaren niet meer, foute keuzes gemaakt door eigenaar, huurprijzen te hoog voor de kleine winkelier, dus alleen maar grote winkelketens, die heb je dus overal, gelukkig ben ik niet de eigenaar, een oplossing heb ik ook niet voor ogen en het gemeentehuis er naar toe verplaatsen, daar is al zo vaak over gepraat, geloof al vanaf het begin, het is er nooit van gekomen, volgens mij ook geen redding
  voor dit winkelcentrum.

 5. Het gemeentehuis moet niet naar het centrum om het winkelcentrum te redden, maar omdat het daar hoort. Het staat nu eigenzuchtig en geïsoleerd met zijn rug naar de stad. Zelfs bezoekers kunnen op de mooiste locatie van de omgeving niet genieten van het uitzicht op de Poel.

  Amstelveen is de enige stad in de wereld zonder halte Centrum voor een behoorlijke railverbinding, afgezien van een tram, zegt ook wel iets.

  Als bewoner van het Stadshart moet ik voor electronica of andere ‘mannendingen’ de fiets of de tram of bus pakken. Het vertrek van BCC jaren geleden was een groot verlies. Wat overbleef was kleding, kleding en nog eens kleding, terwijl dat een verspillende, vervuilende en dus niet toekomstbestendige industrie is met voornamelijk producten uit het verre Oosten.

  Over de A9 en scooters zwijg ik maar even, maar dat er voor de ingangen van schouwburg en muziekschool geen oversteekplaatsen zijn, wil ik nog even vermelden. Spelende en overstekende kinderen zijn hier niet veilig.

  • Nee, die mannendingen komen van de Veluwe. Toe nou, die kleding komt uit Bangla Desh en jouw dingen uit China, waar nijvere meisjes van 15 ,16 ze in elkaar zetten.

 6. Ik hoop en verwacht dat de productie van zowel ‘mannendingen’ (stofzuigers, wasmachines, laptops, tv’s, boortjes, stekkers, etc) als kleding geleidelijk weer steeds dichterbij zal plaatsvinden, bijvoorbeeld via Turkije en Oost-Europa uiteindelijk ook weer in West-Europa:
  Minder energieverslindende, vervuilend en klimaatopwarmend transport over zee en door de lucht en ook meer werkgelegenheid in onze regio. Regionalisering ipv mondialisering.

  De topic is echter het Stadshart met een eenzijdig aanbod van artikelen, voornamelijk kleding. Onlangs werd de enorme winkel van Sting opgeheven. Als bewoners werden wij destijds betrokken bij de bouw van een extra verdieping. Ik ben benieuwd wat er in al die ruimte komt.

 7. In de Sting vestiging een soort overdekte markt maken, met kleine units voor kleinschalige handel, geen prullen, maar leuke spullen, misschien weer eens iets anders en zeker geen kleding.

 8. Dat Is dat uw wens of een vaststaand plan? Het klinkt in ieder geval goed. Hopelijk worden er ook technische, electronische en praktische dingen verkocht. (Stevab zoekt een nieuwe vestiging omdat hun pand is verzakt en ingrijpend moet worden gerenoveerd.) De winstmarges zijn in die handel niet zo hoog als bij kleding, ook al komt het allemaal nog steeds uit het Verre Oosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.