“We willen meer mensen laten sporten”, zei sportwethouder Ron Ellermeijer zaterdag op het Stadsplein. Samen met de Amstelveense hockeyster en Olympisch gouden medaillewinnares Felice Albers (foto) opende hij daar de lokale editie van de Nationale Sportweek.

Het podium werd daarna ingenomen door sportinstructeur Emile Vrolijk, die de talloze gelegenheidsfietsers liet zweten op de fitnesfietsen die royaal op het plein stonden onder het motto ‘Amstelveen on wheels’.

Raadsleden

De meute op het plein bestond onder neer uit vertegenwoordigers van organisaties. Directeur Heleen Ketwich Verschuur en Ellermeijer zaten bijvoorbeeld op ‘wheels’ op de eerste rij, maar ook raadsleden Ferry van Groeningen (BBA), Victor Frequin (VVD) en Michel Becker (AVA) waren er, evenals burgerraadslid Smit (VVD).

Voor de kinderen waren er een opblaasbare glijbaan en een dito springkussen, alsmede moderne vervoersmiddelen als skateboards plus een getekend traject waarlangs zij zich moeseten bewegen. RTVA-presentator Mathijs Groenewoud had blijkbaar een hoofdrol, want hij presenteerde niet alleen een tv-programma, maar interviewde op het podium ook Albers en Ellermeijer, gaf het bloemen en meldde via de microfoon geregeld wat er in de Sportweek allemaal te doen is.

 

Alle activiteiten worden aangeboden door sportverenigingen en commerciële -scholen. Op het plein hadden die allemaal te maken met wielen, zoals waveboards, pedalo’s, fietsen, steppen en eenwielers. Voor sporters met een beperking waren er speciale duofietsen, waarop een vrijwilliger meerijdt. Maar er waren meer vrijwilligers dan gehandicapten.

Medailles

Op de website amstelveensport.nl/agenda staan alle andere activiteiten van de sportweek en wat AmstelveenSport het aankomende seizoen allemaal aanbiedt. De gemeenteraad stelt volgende week de nieuwe sport- en beweegnota vast, die vorige week al in een raadscommissie werd behandeld. De bedoeling daar van is dat krachtens het beleid iedere Amstelvener mee kan doen met bewegen, zei Ellermeijer. Maar voor de minima ligt het toch moeilijk met de georganiseerde sport mee te doen. VVD en SP behoorden tot de fracties die wel wat meer ruimte daarvoor op de gemeentelijke kortingspas, de zogeheten Amstelveen Pas, wensten. Vooral ook omdat de VVD bij monde van Victor Frequin vond dat de verenigingen op de eerste plaats moesten blijven staan, hoe de ongeorganiseerde sport zich ook uitbreidt. “Ik ben apetrots op Amstelveen”, zei Ellermeijer zaterdag, onder meer refererend aan de vele medailles die zijn stad op de Olympische Spelen en de Paralympics voor het land mee naar huis nam.

Beweegbus

Onder de vele informatie-stands op het plein, behoorde ook de zogeheten Beweegbus, waarmee AmstelveenSport de wijken intrekt. Maar die wordt vooral in de vakanties ingezet, betoogde Anne-Mieke van der Vet (D66) tijdens de raadscommissievergadering. Volgens haar in de rest van het jaar weinig. Dat is zonde van zo’n investering. “Kan de gemeente niet beter de regie op het gebruik van de bus houden?”, voeg zij zich af. De bus kan volgens haar in de wijken dienen als basis voor sportinlopen, vooral in wijken waar veel kinderen niet op woensdag en zaterdag naar een sportclub gaan. Die moeten van de bank komen en snuffelen aan verschillende sporten, vond ze. Ellermeijer was het ook met haar eens dat fitness apparaten voor volwassenen op kinderspeelplaatsen moeten worden geïnstalleerd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.