“Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht”, klonk uit honderden kinderkelen. Eindelijk was de door oponthoud onderweg vertraagde Sint Nicolaas zaterdag op het Stadsplein, waar een kleumende burgemeester Bas Eenhoorn hem verwelkomde. De zingende kinderen stonden langs de hekken, waarbinnen muziekkorpsen en drummende of fietsende Zwarte Pieten optraden.

Demonstratie. Foto: amstelveenweb.com

Op een enkeling van de drummers na, waren zij zwart als roet en die kleur is juist waartegen tientallen demonstranten bij het beeld De Bogen gekant waren. Om onduidelijke reden droegen zij daar, evenals in andere gemeenten, borden met zich mee waarop werd aangedrongen op een ‘veilig feest voor ieder kind’, terwijl de actiegroep (Kick Out Zwarte Piet) zelf voor onveiligheid pleegt te zorgen die in de traditie van het kinderfeest nooit heeft bestaan.

 Blij

Voordat het plein door de deelnemers aan de stoet rond Sinterklaas werd gevuld, moest op het lege plein binnen de hekken een Zwarte Piet de menigte bezig houden. Hij liet bij muziek uit de geluidsinstallatie Sinterklaasliedjes zingen, praatte veel en wist evident op den duur niet meer hoe hij de tijd van de wachtende kinderen kon doden. Maar eindelijk verscheen de Sint zelf. “We zijn blij dat Sinterklaas er nu is”, zei Eenhoorn even later. “Wij zijn trots dat wij in Amstelveen zo’n fijn kinderfeest kunnen vieren. Er zijn, en daar moeten we ook eerlijk over zijn, een paar mensen die er wat anders over denken.”

Afspraken

Daarmee doelde hij op de demonstranten, die even verderop stonden. “Ze hebben zich correct aan onze afspraken gehouden”, zei de burgemeester later tegen verslaggevers, voordat hij even met de demonstrerende groep ging praten, onder meer om te bedanken voor die correcte gedraging. Al waren spreekkoren en demonstratief gekrijs niet helemaal uitgebleven.

Eenhoorn, Sint en Jara Zurr.
Foto: amstelveenweb.com

Kinderburgemeester Jara Zurr was natuurlijk ook van de partij en dankte de Sint namens de kinderen voor zijn komst in een kant en klare speech. “Er wonen hier alleen maar lieve kinderen”, hield zij de bisschop voor. En zij eindigde met het inzetten van het lied ‘Zie ginds komt de stoomboot’, waarna alle Zwarte Pieten en kinderen invielen. Sinterklaas zelf zei blij te zijn met Amstelveen. “Vanaf het moment dat ik op mijn paard stapte dacht ik er al aan.”

Geen vechtpartijen

In andere plaatsen uitgebroken vechtpartijen tussen demonstranten tegen Zwarte Piet en voorstanders van de traditie van zwarte gezichten bleven uit en het bleef relatief rustig op het plein. Mogelijk tot – tot al dan niet gemeend – verdriet van de harde kern der tegenstanders, ruimschoots aanwezig waren. Overigens was een fors aantal politieagenten aanwezig, kennelijk om in te grijpen als er ‘gevaar’ dreigde. Al werd door de tegenstanders wel het kinderfeest gebruikt om de slogans als ‘Amstelveen kan het’ (waarmee blijkbaar niet het handhaven van zwarte pieten werd bedoeld) op de menigte los te laten. Er is nu eenmaal wettelijk demonstratievrijheid, zei de burgemeester. En er zijn mensen die daarvan gebruik maken om te trachten een kinderfeest zoveel mogelijk te verzieken. Ouders vonden het ellendig dat de demonstranten er stonden, maar tot harde botsingen kwam het niet. Kinderen merkten Kick Out Zwarte Piet niet of nauwelijks op. En om hen ging het natuurlijk…

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.