Een paar jaar geleden kon men de kavels aan de straatstenen niet kwijt, maar nu moet het Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid (BTAZ) zo snel mogelijk tot ontwikkeling komen. Dat laatste zegt wethouder Floor Gordon van Economische Zaken (d66). Het terrein was bedoeld om via grondverkoop de bijdrage aan de N201 te compenseren.

Amstelveen heeft vier bedrijventerreinen: Bovenkerk, Legmeer, Westwijk en De Loeten. Van De Loeten is inmiddels nog slechts 0,5 hectare grond van de 30 ha beschikbaar, de andere bedrijventerreinen zijn al vol. Overigens zijn op Legmeer inmiddels ook woningen gepland.

De overige gemeenten in de regio Amstelland-Meerlanden kampen met vergelijkbare vraagstukken. Het nieuwe BTAZ ligt naast de N201 in Amstelveen-Zuid, langs de Zijdelweg aan de kant van bedrijventerrein De Loeten.

‘Zacht-hard’
Gordon geeft toe dat de plannen voor Amstelveen-Zuid in de economische crisis in de ijskast zijn gezet. “De sterke economische groei nu in combinatie met onze woningbouw opgaven maakt dat dit hét moment is om door te pakken met de ontwikkeling”, vindt ze. “Wij willen immers de Legmeer ontwikkelen tot woon-werkgebied. Een aantal bedrijven daar wil graag verplaatsen en uitbreiden binnen de gemeentegrenzen van Amstelveen.” Op basis van onderzoek is volgens haar met steun van de regiogemeenten de ‘zacht-hardprocedure’ voor toestemming gestart. “Het is belangrijk grondspeculatie te voorkomen. Wij willen actieve sturing geven aan een goede ruimtelijke en noodzakelijke economische ontwikkeling.”

B en W gaan de gemeenteraad voorstellen dat de gronden in het beoogde Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid als eerste aan de gemeente voor verkoop worden aangeboden.

Legmeer
Omdat volgens de plannen Legmeer een gemengd woon-werk gebied wordt, kunnen niet alle daar gevestigde bedrijven er blijven. Zij laten zich niet combineren met wonen. De gemeente wil die bedrijven verplaatsen, maar in Amstelveen vasthouden en daarom een alternatieve locatie aanbieden. Ook daarvoor moet nu het Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid (in totaal 45 hectare netto ontwikkelruimte) tot ontwikkeling worden gebracht.

Om het te kunnen realiseren is toestemming nodig van provincie Noord-Holland. Daarover worden afspraken gemaakt in de Metropoolregio Amsterdam via het Platform Bedrijven en Kantoren (PlaBeKa). Daarin werken gemeenten en provincies samen op het gebied van werklocaties. Zodra PlaBeka en de provincie hebben ingestemd gaat de gemeente starten met een bestemmingsplan. Ook omliggende Amstelland-Meerlanden gemeenten zeggen dat BTAZ noodzakelijk is voor heel de regio.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.