Van de kaalslag op het kerkelijke erf was zondag in de Titus Brandsmakerk weinig te merken. Die bestond 50 jaar en was niet door de slopershamer of een andere bestemming als religieus bolwerk gesneuveld. Er werd ter gelegenheid van het jubileum feest gevierd. Ook de ontmoetingsruimte was, na de eucharistieviering, bomvol. “Dit is een gemeenschap van feestjes”, zei voorzitter Ad Verkleij van de parochie Amstelland. Het gebouw werd in 1969 opgeleverd als Thaborkerk aan het Westelijk Halfrond, zo’n beetje tegen tot groene heuvel omgetoverde voormalige vuilnisbelt. Later veranderde de naam in Titus Brandsmakerk.

Om de geschiedenis kon ook Verkleij niet heen. Hij constateerde de afbraak van kerken in Amstelveen en refereerde er aan dat de Rooms Katholieke parochies tijdig hun bakens hebben verzet. Inmiddels zijn de parochies rond de Annakerk en de Heilige Geestkerk verdwenen. Die kregen andere bestemmingen, dankzij ingrijpen van de gemeente Amstelveen.  De Carmelkerk, aan de Rembrandtweg is gesloopt en op de plek verrees een appartementencomplex. In protestantse kring verdwenen onder meer de Handwegkerk en de Adventkerk en kregen de Johanneskapel en de Bankraskerk een andere bestemming (waarbij de laatste als synagoge nog een religieuze rol vervult).

Veranderd

“Er is veel veranderd”, constateerde Verkleij. In de nieuwbouwijken Middenhoven en Waardhuizen, om er maar een paar te noemen, zijn niet eens meer kerken gebouwd. In Bankras dus destijds nog wel. Intussen is de ontmoetingsruimte in de Titus Brandsmakerk wel groter geworden, ten koste van de kerkruimte. De ontmoeting kreeg een steeds belangrijker plaats.

Zang

Tijdens de receptie traden ook koren van de Indonesische Rooms Katholieke geloofsgemeenschap op, die ook in de kerk missen houdt. De volwassenen zongen in hun eigen taal, de kinderen beperkten zich tot Nederlandse meezingers uit de (protestantse) Opwekkingsbundel als ‘Dit is de dag’. ’s Morgens waren er diverse pastores als voorgangers in de eucharistieviering te horen, zoals pastoor Eugène Jongerden, de diakenen Eugène Brussee en Paul Koopman en pastor Dea Broersen. Maar ook deken Abro Bakker werkte aan de dienst mee. En natuurlijk zong het Titus Brandsmakoor o.l.v. Maria Vlaar. Organist was Vincent Dorenbos.

Karmel

Bij de kerk werd destijds een klooster gebouwd van de Karmelieten. Er kwam er ook een bij de Carmelkerk. Een voor de nonnen en één voor de mannelijke priesters. Maar sinds de sloop van de Carmelkerk in 1994 (hij was toen al vier jaar buiten gebruik) was er nog één klooster voor mannen en vrouwen. Er kwam wel een ingang bij, zodat zij gescheiden daardoor naar binnen konden en binnen ook elk een aparte huisvesting hadden. Eigenlijk werden Thabor- en Carmelkerk in hetzelfde decennium gebouwd (eind zestiger jaren). Maar alleen de Titus Brandsmakerk is nog over.

Sinds twee jaar is Eugène Jongerden er pastoor, als opvolger van de legendarische en naar Oss vertrokken Tom Buitendijk, die er achttien jaar lang pastoor was. Jongerden bedient trouwens ook andere parochies. En in de wijk Bankras blijft de kerk een soort centrum. “Het is een vriendenkring geworden”, zei Verkleij.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.