De toekomst zal niet zo rooskleurig zijn als velen dachten. Die uitspraak kwam van prof. Henry de Groot, hoogleraar regionale economische dynamiek aan de VU. Hij sprak maandag in het Cobra Museum op een door Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) en gemeente georganiseerde bijeenkomst over de economie in de regio Amstelland en Meerlanden (AM), onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

In Amstelveen, als deel van die MRA, gaat het wel goed, zei wethouder Floor Gordon (Economie), maar er zijn ook negatieve kanten, bijvoorbeeld op het gebied van de woningmarkt. “Wij willen een werk- en woonregio zijn maar moeten constateren dat we economisch gezien sterker zijn dan als woonregio.” Van de 330.000 inwoners in AM-gemeenten werken en 240.000. Dat is een vrij hoge score. De werkloosheid is extreem laag, maar de verdeling van de schaarse ruimte tussen bedrijven en wonen is wel een uitdaging, bleek uit wat Gordon verder zei. Circulaire economie stond op haar verlanglijstje. “Het gaat nu heel goed met de economie, maar wij willen dat graag zo houden.” Samenwerken van gemeenten is wat haar betreft noodzaak.

Voetbalteam

Gordon is overigens niet toe aan het weren van bedrijven, maar zij juicht een brede variatie toe. “Een voetbalteam met alleen maar spitsen, redt het niet.” Maar B&W van Amstelveen vliegen niet meer de wereld over om zoveel mogelijk internationale bedrijven er heen te halen, zei ze.

Barcelona

In de discussie moet intussen wel worden meegenomen of het nou wel goed is dat voor minder dan de trein kost naar Barcelona kan worden gevlogen, betoogde iemand in de zaal. Wethouder Ap Reinders van Haarlemmermeer, waarin Schiphol ligt, had daar een enigszins genuanceerde mening over. Hij wees op de titel van het rapport van de commissie Remkes: Niet alles kan. Maar kreeg als tegenreactie dat de vlucht naar Barcelona wél kan, tenzij de trein goedkoper wordt. Maar ja, zei Reinders, er zijn met het reisverkeer nu eenmaal heel wat belangen gemoeid.  Om te voorkomen dat het op een complete Schiphol-discussie uitdraaide, greep directeur Darshan Sloot van de OA in, die zowel de meeting als de paneldiscussie leidde.

Werkloosheid

Bij alle goede economische verkenningen in MRA, staat die economie er wel op een kantelpunt, betoogde De Groot. De werkloosheid gaat nog steeds omlaag, maar er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt en de groei wordt ook vertraagd door de afnemende arbeidsproductiviteit. Verder heeft volgens hem de economie in de regio de zogenoemde inclusiviteit (iedereen mag meedoen) op de arbeidsmarkt onvoldoende waargemaakt, blijft duurzaamheid een probleem en lijkt er te weinig balans tussen (inter) nationale en regionale bedrijven. Alles is overigens na te lezen in het mede door hem geschreven boekwerk ‘Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019’. De bereikbaarheid blijft een punt van zorg.

Inclusief

Evenals trouwens het feit dat op het ogenblik en in de toekomst hoger opgeleiden meer aan de bak komen dan laag opgeleiden. Er is een dalende tendens voor die laag geschoolden zichtbaar, volgens De Groot. “De arbeidsmarkt moet er voor iedereen zijn”, zei hij tegen het gezelschap van ondernemers, ambtenaren en vertegenwoordigers van allerlei instanties.  Het bestaande groeimodel in de economie staat naar zijn mening onder druk. “Het arbeidsaanbod is de beperkende factor.”

Brede Welvaart

Volgens Jeroen Slot, hoofd van de Amsterdamse gemeentelijke afdeling Onderzoek, Informatie en Statisiek, is ‘brede welvaart’ waarover hij sprak, méér dan economische groei, maar kwaliteit van leven. In 2040 is er nog altijd voldoende werkgelegenheid voor de inwoners, luidde een stelling waarover het panel zich moest buigen. Panellid Ugur Pekdemir, directeur van de regionale Rabobank, zei te hopen op de vragen op de toekomstige arbeidsmarkt een goed antwoord te hebben. “Het gaat meer om de beschikbaarheid voor dan om de aanwezigheid op een bedrijf”, zei hij. “Die moeten wij faciliteren.”

 

 

 

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. Men praat maar steeds over hoogopgeleiden, maar is het niet zo dat een deel van de bevolking niet over de capaciteiten daarvoor beschikt en die zullen toch ook echt aan het werk moeten blijven en zich in onze maatschappij moeten kunnen handhaven. Zo is het nu al in Amstelveen onmogelijk te wonen als je een laag ( midden) inkomen hebt. Ook dient men er rekening mee te houden dat een maatschappij niet enkel uit managers en ict’ers kan bestaan met hoge salarissen.
    Uiteindelijk moeten zo veel mogelijk mensen in staat worden gesteld om een zelfstandig leven te leiden. Dat is ook in het belang van de ondernemers en hoog gesalarieerden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.