Kinderen die net hun eerste commune deden, communicantjes, hebben vrijdag (11 september) de eerste steen gelegd voor de wederopbouw van de Urbanuskerk. Burgemeester Tjapko Poppens, bisschop mgr. J. Hendriks, pastoor Eugène  Jongerden en voorzitter Ad Verkleij van het kerkbestuur spraken er.

De bisschop was gekomen om naar rooms katholiek kerkelijk gebruik de eerste steen te zegenen door gebed en het besprengen met geheiligd water van de steen. Want de kerk is, zei de pastoor, natuurlijk primair een plek waar weer de godsdienstige bijeenkomsten plaats vinden. Al vroeg een van de communicantjes de bisschop wat zegenen eigenlijk is.

Zegen

Het bisschoppelijke antwoord kwam er op neer dat God wordt gevraagd om heel veel goeds met de kerk. “Je kunt altijd bij God terecht”, hield hij de kinderen en de Bovenkerkers in de tuin van de Urbanus voor. En de steen werd in Zijn naam gelegd. De kinderen hesen als het ware de steen op de plaats waar hij wordt ingemetseld. Aannemer Nico de Bont begint nu aan het herstelwerk, na maandenlange voorbereiding om dat voor iedereen zo veilg mogelijk te doen, legde de projectleidster van het bedrijf uit.

Chocolade

Foto: amstelveenweb.com

Velen hebben naar het moment van de herbouw, na de brand die de Urbanus goeddeels verwoeste, uitgekeken, zei de burgemeester. Er wordt wel veel vergoed van  de herbouw door verzekeraar Donatus, maar dat geld is niet voldoende voor bijvoorbeeld de kruiswegstaties, restauratie van de religieuze schilderijen en uitbreidingen om er behalve een godsdienstig ook een cultureel centrum van de maken. Vandaar onder meer de chocoladerepen die worden aangeboden door de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus; daarvan zijn er nu ook exemplaren in blik verkrijgbaar, waarvan vijfhonderd blikken als relatiegeschenken door de gemeente zijn gekocht.

Baken

Burgemeester Tjapko Poppens. Foto: amstelveenweb.com

De kerk, ontworpen door architect Pierre Cuypers, is beeldbepalend voor Bovenkerk en Amstelveen, zei Poppens. ‘De brand op 15 september 2018 zullen veel mensen nooit vergeten. De hemel boven Bovenkerk kleurde toen oranje.” Zijn kamer in het raadhuis geeft uitzicht op de toren, die behouden bleef. Hij noemde die een ‘baken aan de horizon van Amstelveen’.  Bij zijn aantreden als burgemeester in Amstelveen lag de brand nog vers in het geheugen van de bevolking.  “Nog steeds merk ik dat het een gebeurtenis is met grote impact. Niet op alleen op de parochie maar op de hele samenleving. Dat zie je bij de wederopbouw. Allerlei mensen hebben daaraan letterlijk en figuurlijk hun steentje bijgedragen. Het schoonmaken van de stenen was noeste arbeid, nijvere handen herstelden de vaandels en gewaden.” Dankzij inspanningen van de vriendenstichting is al drie ton ingezameld.  “Sint Urbanus wordt vaak gezien als de beschermheilige van de wijn maar chocolade zou vast ook bij hem in de smaak vallen”, zei Poppens, die zelf in Bovenkerk woont.

Heel

“Veel kerken en parochies sluiten hun deuren deze tijd. De St Urbanus niet, die blijft open. Een levendige geloofsgemeenschap binnen de RK parochie Amstelland. Maar de kerk wordt ook gebruikt voor andere doeleinden, voor concerten en andere evenementen en gaat daarmee weer een culturele functie voor de samenleving vervullen, net zoals voor de brand.”

Naar verwachting is de wederopbouw in 2022 gereed. “Dan zijn Amstelveen en Bovenkerk weer ‘heel’”, zei Poppens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.