Hij memoreerde nog even de uitslaande brand, die de Urbanuskerk in Bovenkerk goeddeels verwoestte. Bestrijding van het vuur heeft de brandweer uitzonderlijk goed gedaan, wist de pas twee weken gelden aangetreden burgemeester Tjapko Poppens (foto boven). Hij opende zaterdagmorgen officieel de open dag in de kazerne, die – ondanks de regen – al aan het begin goed werd bezocht.

Brand en brandweer blijken sterk tot de verbeelding te spreken, vooral bij kinderen, die dan ook in groten getale met hun ouders mee waren gekomen om onder meer op het springkussen in de vorm van een brandweerwagen te keer te gaan of met gericht water te proberen een cirkel te raken, waardoor een kop omhoog kwam, c.q. ergens anders een vuur in een soort caravan te doven. En veel andere dingen.

Ladderwagen

Een open dag, waarbij al het materieel, inclusief veelvuldig gedemonstreerde ladderwagen,

Verkeersongeval

en de vele diensten die de brandweer gewend is te leveren (soms samen met ambulances) is een kolfje naar de hand van clustermanager Mustapha Nazih. Hij kan die dan allemaal in de praktijk demonsteren. Tonen van het product is toch net iets meer dan er alleen over praten, weet hij. Er stonden diverse kraampjes, onder meer van de brandwondenfonds en de jeugdbrandweer. Daarbij zijn ongeveer twintig jongeren van 12 tot 18 jaar aangesloten. Maar er kunnen er meer bij, was de boodschap. Dat geldt ook voor de vrijwillige brandweer, die zo’n 35 man aan de veertig beroepsbrandweerlieden toevoegt.

Conditie

Wie bij de brandweer wil, moet wel over een goede conditie beschikken, bleek tijdens de rondleiding die bezoekers onder meer naar een fitness ruimten en een sportzaal voerde. In de fitnessruimte is men gemiddeld (verplicht) vier maal oer week. In de sportzaal wordt eenmaal per jaar ook de conditie van de brandweermensen getest. Men kan er ook buiten diensttijd gebruik van maken. Acht beroepsmensen zijn 24 uur per etmaal in elk geval aanwezig. Blijkt een brand toch wel uitslaand te zijn, dan wordt het korps aangevuld met vrijwilligers, die er binnen tien minuten moeten zijn.

Knippen

De brandweer hamert ook voortdurend op preventie, signaleerde Poppens. “En wat doe je als burger aks er brand uitbreekt?” Die vraag moet men in het kader van de preventie in het gezin bespreken, zei hij. De burgemeester vond het overigens goed dat een van zijn eerste openbare optredens de brandweer betrof.

Veel belangstelling was er onder meer voor demonstratie van de wijze waarop hulpdiensten (ambulance personeel, brandweer en politie) optreden tijdens een verkeersongeval. In dit geval zat een man bekneld in zijn auto en werd hij door de brandweer – door ‘knippen’ van de deur – bevrijd. Een team van technici, verplegers, praters met het slachtoffer en andere disciplines is erbij nodig.

Overigens moest één wagen echt uitrukken, voordat de Open Dag goed en wel was begonnen. “Maken we dat ook eens mee”, zei iemand.

Er was toch ook oog voor de historie. Daartoe diende onder meer een old timer die nog steeds bij de kazerne in Amstelveen staat van de brandweer Amsterdam-Amstelland. De wagen werd tussen 1925 en 1948 gebruikt door de (toen nog gemeentelijke) brandweer en in 1980 gerestaureerd.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.