De gemeente treft de voorbereidingen voor de Europese verkiezingen die hier op donderdag 6 juni worden gehouden. Het is de eerste dag van de verkiezingen, die in heel Europa tot 9 juni plaatsvinden.

De gemeente wijst er op dat men in Amstelveen samen met bijna 400 miljoen andere Europeanen stemt voor het Europees Parlement.

Nederlandse leden

Men kiest voor 31 Nederlandse leden van het uit 720 leden bestaande Europees Parlement. Stempassen zijn met het oog op de verkiezingen inmiddels aan iedere inwoner verzonden.

De uitslag wordt op 9 juni laat in de avond bekend gemaakt. Burgemeester Tjapko Poppens roept iedereen op te gaan stemmen. Ook voor het Europees Parlement, ook al voelt dat misschien wat verder weg. Hij meent niet dat Brussel teveel macht krijgt en over de onderscheiden nationaliteiten heen steeds meer juridisch regeert. Al geeft hij vervolgens wel een groot aantal zaken die de EU over de hoofden van Nederlanders heen regelt. ”De EU regelt zaken die ons allemaal raken in ons dagelijks leven, op het gebied van veiligheid, economie, sociaal beleid, infrastructuur, landbouw en nog veel meer”, zegt hij. Poppens wijst er op dat de EU regels heeft om ervoor te zorgen dat producten in winkels van goede kwaliteit en veilig zijn, ons drinkwater gezond en schoon is en men binnen de EU niet extra hoeft te betalen voor gebruik mobiele telefoon of internet. “Ook kunnen we dankzij de EU in alle lidstaten vrij reizen, studeren en werken of stage lopen.”

36 stembureaus

Er zijn in Amstelveen 36 stemlokalen, die van 7.30 tot 21.00 uur open zijn. Om te kunnen stemmen heeft men zij toegezonden stempas en een identiteitsbewijs nodig, dat op de dag van de verkiezing maximaal vijf jaar zijn verlopen.

Op uw stempas staat een stembureau in de buurt, maar men mag in ieder stembureau in Amstelveen zijn stem uitbrengen. Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. In het stembureau Wijksteunpunt Middenhof staat een stemapparaat met audio-ondersteuning voor mensen met een visuele beperking, zodat zij zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Volmacht

Wie geen stembiljet heeft ontvangen of die stempas kwijt is, wordt aangeraden die schriftelijk of online aan te vragen bij de gemeente, vóór maandag 3 juni.  Men krijgt dan een vervangende stempas thuisgestuurd per post. Tot 5 juni 12.00 uur kan men ook een vervangende stempas aanvragen in het raadhuis. Maak hiervoor een afspraak en vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen, zegt de gemeente.

Kan men zelf niet komen stemmen dan is dat, via de achterkant van de stempas, mogelijk bij volmacht. Deze volmacht is alleen geschikt als de persoon die namens degene die de stempas kreeg toegezonden vervangt ook zélf stemt. Men moet de gemachtigde zijn stempas en (een kopie van) uw identiteitsbewijs meegeven. Een kopie van een identiteitsbewijs kan ook via een Smartphone worden getoond.

Andere gemeente

Men kan ook een kiezer in een andere gemeente voor zich laten stemmen. Daarvoor moet men een ‘schriftelijke volmacht’ aanvragen via het formulier ‘Verzoek om per volmacht te mogen stemmen’. Dat moet uiterlijk 3 juni in bezit zijn van de gemeente.

Hulp bij het stemmen

Hulp in het stemhokje is niet toegestaan, behalve voor kiezers met een lichamelijke beperking. Voor mensen met een beperking zijn er verschillende websites met extra uitleg.  Kijk op www.hoewerktstemmen.nl en www.alzheimer-nederland.nl/stemmen.

Verder zijn er verschillende stemwijzers: stemwijzer.nl;
Kieskompas – Kieskompas

In verband met de verkiezingen is het raadhuis donderdag 6 juni van 16.30 uur af gesloten. Meer informatie over de verkiezingen in Amstelveen.

4 REACTIES

  1. Voor het Europees Parlement kan men in verschillende landen, waaronder Duitsland, op.9 juni stemmen. Het is dus tot en met 9 juni en niet tot. Tot 9 juni betekent tot en met 8 juni.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.