De pool waaruit men kan putten moet vijf keer zo groot zijn als de pleegoudergezinnen waarbij kinderen worden geplaatst, vertelde wethouder Frank Berkhout (jeugd) maandagmorgen. Hij bekeek een met het populaire tv-programma De Luizenmoeder gemaakte zicht- en hoorbare programma (op een schoolplein), dankzij een bril, die hem werd opgezet. De organisatie op het gebied van pleegzorg Spirit reist met die bril schoolpleinen en andere locaties, waar veel ouders verwacht kunnen worden, af ter wille van de werving. Want pleegouders zijn hard nodig.

De tijd is voorbij dat zij een klassiek gezin (vader, moeder en eventueel kinderen) moeten vormen om voor het pleegouderschap in aanmerking te komen. Allerlei andere samenlevingsvormen zijn tegenwoordig welkom, zoals homoparen, alleenstaanden enzovoort. “Wij kijken bij welke ouders een kind het best past”, vertelt Maaike Maas van Spirit. “Soms is het gewoon beter dat er geen man in huis is. En een kind met allergie kun je niet in een gezin met drie honden plaatsen.” Bij de registratie van de kandidaat leegouders komen al die dingen ter sprake. Logisch, want het gaat om de juiste match.

Ambtenaren

Na de min of meer officiële opening van het Amstelveense deel van de pleegouderwerving in de hal van het raadhuis, ging Spirit in het personeelsrestaurant door. “Ook onze ambtenaren moeten met het gebrek aan pleegouders worden geconfronteerd. En die kunnen zich aanmelden”, vond Berkhout.

Landelijk

Spirit sluit met de werving aan bij een landelijke campagne. Onder met motto ‘Open je wereld nu’ wordt gevraagd een kind een thuis te geven. Voor meer dan 22.000 kinderen in Nederland spreekt het niet vanzelf dat zij bij hun biologische ouders veilig en stabiel opgroeien.  Overigens, vertelt Maas, zijn soms kinderen alleen in de weekends bij de pleegouders en wonen zij verder bijvoorbeeld nog thuis. Het gaat er om een kind zo ‘thuis’ mogelijk te laten opgroeien. “Bekijk het eens door een andere bril”, zegt een promotiefolder, natuurlijk speels een verwijzing naar de wervingsbril. Pleegzorg is er eigenlijk voor gewone kinderen (tussen 0 en 18 jaar) die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen. ’Ze hebben alleen vaak wat meer bagage door wat ze hebben meegemaakt,’ meldt Spirit.

Veilige plek

Spirit, die hen een veilige plek wil bieden, bestaat als organisatie in feite al 500 jaar en kwam voort uit het oude Burgerweeshuis in Amsterdam, ooit daar in de Sint Luciënsteeg gevestigd en later aan het IJsbaanpad. Er zijn wel een aantal wettelijke voorwaarden vastgesteld waaraan pleegouders moeten voldoen. Overigens zijn er diverse vormen van pleegzorg, zoals de al genoemde weekendzorg, maar ook crisis-, kort- en langdurende en vakantiezorg. Er worden diverse informatiebijeenkomsten gegeven en men kan ook een informatiepakket aanvragen. www.spirit.nl/pleegouders of telefoon 020 5400440. Om te ontdekken wat pleegzorg inhoudt, kan men ook een test doen op openjewereld.nu.

1 REACTIE

  1. Pleegouder werving doir de gemernte …pfff lees ook mijn verhaal eens dhr berkhout of hoor mijn verhaal persoonlijk aan
    Zou eens fijn zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.