Zaterdag (7 december ) gaat weer de kerstmarkt Winter Village Amstelveen van start, waarop een paar jaar geleden door de gemeenteraad is aangedrongen. Vier weken lang een winters dorp in het Stadshart. De vrijdagmarkt wordt hiervoor tot en met 3 januari gedeeltelijk verplaatst naar een deel van de Rembrandtweg. Maar de winkeliers aan de Rembrandtweg vrezen dat hun winkels uit beeld te geraken door de markt. Volgens de gemeente zijn zij ‘goed bereikbaar’.

Zonder dat media het wisten (in elk geval amstelveenblog.nl niet) zij de wethouders Floor Gordon (Economische Zaken) en Herbert Raat (Stadshart) er vast een kijkje gaan nemen. Zij werden geconfronteerd met de zorgen van de winkeliers aan de Rembrandtweg, die vrezen dat hun winkels door de marktkramen minder goed zichtbaar zijn (doordat marktkramen met de achterkant naar de winkels zijn gericht). Ook de marktkooplieden kunnen niet allemaal op hun vaste plek staan. Daar toonde Floor Gordon alle begrip voor, zegt de gemeente. Maar er verandert niets, dus de klachten worden terzijde geschoven.

‘Veilige keuze’

Gordon:  “Alle opties zijn bekeken met als uitgangspunt een fijne markt- en winkelbeleving. Maar de huidige inrichting van de Rembrandtweg laat het nog niet toe dat de kramen met hun voorzijde naar de winkels zijn gericht. Dit kan pas als de Rembrandtweg opnieuw is ingericht en beter aansluit bij het winkelgebied Rembrandthof en Binnenhof. Dit is de meest veilige keuze en samen moeten we er een succes van maken.”

Omtrent het overleg tussen de gemeente en winkeliers hebben sommigen van het vraagtekens. Volgens een van hen zijn sommige ondernemers niet ingelicht van tevoren. Vrachtwagens die voorraad brachten zouden nauwelijks kunnen draaien door miscommunicatie. Wegens de rompslomp gingen sommige winkels vrijdag om 16 uur al dicht, omdat er toch vrijwel geen klanten meet kwamen wegens de onbereikbaarheid.

“Waarom verplaatsen zij die ijsbaan, nu er verder toch geen marktkramen en alleen vreettenten zijn, niet naar de Stadstuinen?” vragen gedupeerde ondernemers zich af. “Dan hebben de winkeliers, de marktgangers en Amstelveners die niet kunnen of willen schaatsen geen last meer van die vier weken durende ellende op het Stadsplein.”

Visie

In het internationale weekend in oktober (met  Diwali- en Japans Festival) hoefde de markt met veel passen en meten niet verplaatst te worden naar de Rembrandtweg. Maar nu vergt de ijsbaan van Winter Village, die groter blijkt dan andere jaren, en de strenge eisen van de brandweer, meet ruimte op het Stadsplein. En dus moet de markt uitwijken. In de gemeentelijke visie voor het Stadshart is opgenomen dat bij een nieuwe indeling van het winkelgebied op de verlengde Rembrandtweg de markt deels ook naar die weg gaat, in overleg met winkeliers en marktkooplieden. Uitgangspunt daarbij is dat de kramen in de toekomst met de voorzijde naar de winkels van de Rembrandtweg gericht zijn. Maar dat gaat nog jaren duren.

8 REACTIES

 1. Floor deelde de zorgen, maar er verandert niets! Goh, daar hebben die winkeliers veel aan. Wat een ge -o.h. Kun je tijd als bestuurder wel beter gebruiken, dacht ik. Maar het tenminste weer een leuk foto opgeleverd. Niet?

  • In dit geval gaat het om conflicterende belangen van enerzijds de winkeliers en anderzijds de marktkooplui. Daarbij heeft de gemeente de knoop doorgehakt. Tot dusver logisch, maar om dan te gaan zeggen dat Floor de zorgen van de winkeliers deelt, terwijl iedereen heel goed op de hoogte is van de situatie en ook nog een werkbezoek te gaan brengen, komt bij mij enigszins schijnheilig over.

 2. Eén van de winkeliers vertelde ons dat enkele winkels niet van te voren waren ingelicht en de vrachtwagens die de voorraad brachten naar ander winkels nauwelijks konden omdraaien door miscommunicatie. Sommige winkeliers hebben hun zaak vanwege de rompslomp om 16 uur gesloten, aangezien er ook nauwelijks meer klanten kwamen vanwege de onbereikbaarheid. Dus niet alle winkeliers waren op de hoogte van de verkeersmaatregelen.

  • De winkeliers zouden inderdaad ruimschoots van tevoren ingelicht moeten zijn, zodat zij ook hun maatregelen konden nemen. En misschien de komende jaren die ijsbaan ook weer naar de oorspronkelijke grootte terugbrengen. Het blijft inschikken.

 3. Eigenlijk zoals nu, de organisatie concentreert zich alleen maar op de ijsbaan, want over kerstmarkt kunnen wij helemaal niet meer spreken, waarom plaatsten ze de ijsbaan niet naar de Stadstuinen? Dan hebben de winkeliers, de marktgangers en de meeste Amstelveners die niet kunnen en willen schaatsen geen last meer van dit 4 weken durende ellende op het Stadsplein.

 4. Op het Stadsplein is voldoende horeca. De ijsbaan kan dus prima zonder dat sfeerloze eetlokaal en ook zonder die paar vreethokken onder een tentzeil. Dan is er meer ruimte voor de marktstallen die dan om de schaatsbaan kunnen worden gegroepeerd. Een grote markt met in het midden een schaatsbaan met gezellige maar niet al te luide muziek: Winter in Amstelveen.

  Jammer dat bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren deze stadskroniek niet lezen. Zij kunnen best wat meer feedback gebruiken. Probleem is echter dat zij niet wíllen luisteren naar wensen, suggesties en klachten van bewoners.

  • Binnen de raad wordt nu juist deze “kroniek” wel veel gelezen. Dat heb ik zelf vast kunnen stellen toen ik eens als toeschouwer aanwezig was. Het probleem is juist dat vele “ gewone Amstelveners” dit niet lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.