Op de eerste dag van het Winter Village op het Stadsplein, waarvoor de vrijdagmarkt moet wijken, was het daar wel druk. Maar de door de gemeenteraad dringend gewenste kerstmarkt was er geenszins. Het bleef bij een uitgebreid tijdelijk restaurant en meer kramen waar volop eten en drinken kon worden gekocht. De vorig jaar nog aanwezige huisjes waar iets anders dan etenswaren te koop waren, hadden zich en masse teruggetrokken, waarschijnlijk door tegenvallende omzetten.

Ook de attractieve glijbaan, waarop vorig jaar vooral jongeren zich konden uitleven, blijf nu achterwege. Wel is de ijsbaan, waarop velen zich vermaken, groter dan ooit. Men kan schaatsen (op maat) huren, een mogelijkheid waarvan velen gebruik maken. En verder zorgt muziek uit speakers, soms voortgebracht door live zangers en zangeressen, maar doorgaans door ingeblikte nummers, voor enorm veel lawaai op het plein. Tegen dat laatste moeten de omwonenden wel enorm goede isolatie hebben, want in de bibliotheek was het aanhoudende lawaai niet eindeloos te harden. “Onnodig luid, maar verder is het gezellig en een leuk gezicht”, vonden omwonenden. “De schaatsers hebben niet minder plezier als de muziek wat zachter staat, maar voor de omwonenden zou het een stuk prettiger zijn. De gemeente houdt bij het verlenen van vergunningen echter geen rekening met bewoners.  De schaatsers hebben niet minder plezier als de muziek wat zachter staat, maar voor ons zou het een stuk prettiger zijn. Maar de gemeente lijkt bij het verlenen van vergunningen geen rekening met bewoners te houden.”

Wel verbeterd zijn de zitjes langs de het restaurant, die zich nu langs de gehele voorgevel uitstrekken en waaraan men etend en drinkend zicht op de ijspret heeft.

Foto’s: R. van Waning

5 REACTIES

  1. Jammer dat deze stadskroniek niet merkbaar wordt gelezen door de bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren van onze woonplaats. Geen enkele organisatie kan zonder feedback goed functioneren.

  2. Op het Stadsplein is voldoende horeca. De ijsbaan kan dus prima zonder dat sfeerloze eetlokaal en ook zonder die paar vreethokken onder een tentzeil. Dan is er meer ruimte voor de marktstallen die dan om de schaatsbaan kunnen worden gegroepeerd. Een grote markt met in het midden een schaatsbaan met gezellige maar niet al te luide muziek: Winter in Amstelveen.

  3. Ben er gisteren gaan kijken en het is inderdaad niet meer dan een ijsbaan met horeca en een hoop kabaal. Merkwaardig dat de gemeente met dat laatste niets doet, want de afgelopen jaren waren er ook al klachten over de herrie. En ik denk niet onterecht.

    Per saldo is de ingenomen ruimte overigens naar mijn idee minder dan vorig jaar, maar dat zal app ongetwijfeld met zijn foto archief kunnen aantonen of juist ontzenuwen.

    Het verbaast mij verder niets dat er minder -of eigenlijk geen- blokhutten zijn met verkoop van non-food. De prijzen voor de huur van zo’n chalet zijn (of waren) sky high. Ze zijn niet meer te achterhalen, maar het staat mij bij dat de kale huurprijs zo’n € 3000,- was exclusief allerlei nog benodigde faciliteiten. En dan mag je met je aanbod hoogstwaarschijnlijk ook niet concurreren met ondernemers in het Stadshart gok ik zomaar. Ga dat maar eens terugverdienen.

    Een quick scan google leert overigens dat de organisator om dezelfde redenen in Baarn en Laren ook al tegen de nodige weerstand is opgelopen. Het heet niet voor niets Winter Village, want een kerstmarkt was het niet, is het niet en zal het ook niet worden met deze opzet.

  4. Kennelijk was men iedere jaar ontevreden over de opzet en indeling van de Winter Village en koos men het volgende jaar voor een andere indeling waarover men vervolgens ook weer niet tevreden was. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Praat eens met de markt- en horeca-exploitanten, bewoners en bezoekers zou ik willen zeggen. Een groot voordeel van het weglaten van al die stalletjes is dat de gezellige ijsbaan nu vanuit alle restaurants om het Stadsplein te zien is.

    Het is nu 12 uur geweest en onze gebruikelijke klassieke muziek op de zondagmorgen zal wel snel overstemd worden. De harde muziek van de muziek overstemt ook de stemmen van de schaatsers, terwijl die juist het leukst zijn om te horen.

    • Aanvulling: De ijsbaan is weer gezellig vol schaatsers en de muziek staat niet te hard en dringt dus niet door in ons huis. Everybody happy! Straks naar de film in de schouwburg aan de overkant. Vanavond eten bij Day, Dixie, BLVD of Saigon Caphè, met uitzicht op de ijsbaan. Op deze manier is het Stadsplein een heerlijke plek om te wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.