“Ik heb geen verstand van voetballen”, zei de man die diverse boeken over zijn lievelingsclub Ajax schreef. Menno Pot, journalist met specialiteiten popmuziek en voetbal, was zaterdag bij boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein om voetbalfanaten toe te spreken, hun vragen over Ajax te beantwoorden en zijn jongste boek ‘Het nieuwe Ajax’ te signeren.

Menno Pot

Dat de eerste club van Nederland een nieuw Ajax is, heeft volgens hem diverse oorzaken. Aan de totstandkoming van de vernieuwing, na een redelijk diep dal, werkten volgens hem coaches die nu eens niet uit de Randstad kwamen, maar hun sporen elders in het land hadden verdiend. De huidige coach, die mede voor de vele overtredingen tekent is de in Haaksbergen geboren Erik ten Hag. Hij was voetballer bij FC TwenteDe GraafschapRKC Waalwijk en FC Utrecht. Ten Hag speelde op diverse posities en was middenvelder, centrale rechtshalf, centrale verdediger en libero. Hij was hoofd opleidingen van de voetbalacademie FC Twente / Heracles, assistent-trainer bij PSV, trainer van Go Ahead Eagles, Bayern München en FC Utrecht, voordat hij in 2017 naar Ajax kwam.

Veranderd

Er is volgens Pot veel veranderd bij Ajax de laatste jaren. Onder meer is het bondgenootschap van de club met De Telegraaf naar zijn zeggen opgehouden te bestaan, waardoor die krant niet meer kan rekenen op primeurs van de club, voordat andere media er aan toe kwamen. Ook in het aankoopbeleid is veel veranderd, zei Pot. Hij wees er op dat niet meer vooral op de eigen opleiding wordt gerekend, maar topspelers van elders worden aangetrokken.

Met zijn uitspraak over het geen verstand hebben van voetballen, doelde hij vooral op de technische kennis ervan. Voetbal is tegenwoordig een kwestie van data, zei hij. Intussen lijkt Pot op een eenling tussen de zeventien miljoen coaches Nederland rijk is. Misschien maakt dat zijn boeken zo interessant…

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.