Over het basisinkomen houdt GroenLinks dinsdagavond 17 december (20.00 uur) een bijeenkomst in het Poppentheater Amstelveen aan de Wolfert van Borsselenweg 85A. Het is overigens al de derde keer dat over dat onderwerp in Amstelveen wordt gesproken. Onder anderen zal raadslid Stieneke Kruijer er het woord voeren, die zelf een voordstander van die vorm van inkomen is. Maar er wordt in de meeting gesproken over zowel de voor- als nadelen ervan en over de vraag op welke manier een onvoorwaardelijk inkomen haalbaar is.

“De aandacht voor het basisinkomen is de laatste tijd enorm toegenomen”, zegt Kruijer. “Hoog tijd om weer eens met elkaar de laatste ontwikkelingen door te nemen.”

Geen bijstand

Stieneke Kruijer

Het Basisinkomen is een individuele en onvoorwaardelijke toelage. Iedereen vanaf 18 jaar die legaal in Nederland is, krijgt  zo’n standaardinkomen van de overheid, zonder een tegenprestatie te hoeven leveren. Het bedrag moet groot genoeg zijn om van te leven. Niemand komt dan meer onder de armoedegrens, zeggen de voorstanders ervan. ‘De bijstand en andere uitkeringen kunnen dan worden afgeschaft.’

Stadsdichter

De organisatoren hebben voor het gesprek Alexander de Roo, Harro Boven, Koen Bruning  en Niels van der Moolen uitgenodigd. De Roo is voorzitter van de Vereniging basisinkomen en voormalig lid van het Europees Parlement voor GroenLinks.  Harro Boven is  econoom en initiatiefnemer van Moedig Voorwaarts van de Jonge Democraten en heeft een  financieringsvoorstel voor het basisinkomen ontwikkeld. Koen Bruning, student PPE (Philosophy, Politics and Economics)  aan de VU, is een enthousiast pleiter voor het basisinkomen en schrijft een boek over dit onderwerp.  Niels van der Moolen is voorzitter van het CDJA, de jongerenbeweging van het CDA,  en heeft zich uitgebreid verdiept in dit onderwerp. Het publiek wordt uitgedaagd vragen te stellen en met de sprekers in gesprek te gaan. De discussie wordt  ‘in goede banen geleid’ door stadsdichter en vooral dagvoorzitter in Amstelveen Matthijs den Hollander, meldt GroenLinks.De zaal is vanaf 19.30 open. Voor nadere informatie: Stieneke Kruijer, s.kruijer@amstelveen.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.