Eenzaamheid van vooral ouderen is óók weer een markt. Daarop stort zich de organisatie ‘Positief Samen’. Die biedt gezelschap tegen betaling van € 25 per uur en € 40 in het weekend aan. Om ook iets aan de schrijnende  woningnood onder studenten te doen, streeft de onderneming van volgend jaar af onder de naam ‘hospitamatching’ ook naar kamerverhuur door vooral ouderen aan studenten. Dat mocht in feite tot voor kort niet in Amstelveen, maar volgend jaar wil Positief Samen er mee beginnen.

De student is dan verplicht af en toe een handje te helpen en zo nu en dan een praatje te maken, zegt het bedrijf. De kosten voor gezelschap zou uit een PGB kunnen worden betaald. Voor ‘begeleiding’ vraagt het bedrijf € 35 per uur. Bij de verhuur van een kamer worden ouderen naar de organisatie zegt beschermd door eeb=n selectie procedure en ‘continue monitoring’.

Gebaat

Positief Samen zegt veel bij ouderen over de vloer te komen voor gezelschap, begeleiding en zorg. “Veel ouderen zijn gebaat bij een inwonende student voor wat leven in de brouwerij. Wij maken de juiste match tussen hospita en huurder. Op die manier zorgen we voor een optimale situatie, de ouderen zijn beschermd en kunnen via ons communiceren met de huurder als er problemen zijn”, zegt de organisatie.

Doorstroom

Zij constateert dat jongeren massaal langer bij hun ouders wonen dan ze willen. Op kamers gaan was tot nu toe geen optie omdat de gemeente dat verbood. Inmiddels heeft de gemeenteraad besloten dat hospitaverhuur mogelijk is bij koopwoningen. Niet in sociale huurwoningen overigens. “Dat bracht ons op dit idee. Wellicht zorgt dat ook weer van doorstroom van ouders die kleiner gaan wonen.”

Betrokken 

Doordat de overheid ouderen langer zelfstandig wil laten wonen, slaat eenzaamheid toe, maar ook verwaarlozing en valpartijen, zegt Positief Samen. “Wij geloven dat als er een maatschappelijk betrokken student een kamer huurt beide problemen worden opgelost..

Positief Samen zegt jarenlang ervaring met ouderenbegeleiding te hebben en een goede reputatie. De organisatie werkt volgens haar samen met de en betrokken instanties.

Voor meer informatie: www.positiefsamen.nl/hospitamatching of bellen met Yvonne Breuker: 06-3833 68 83

1 REACTIE

  1. Er zijn anders in Amstelveen genoeg vrijwilligers, die met een vaste oudere gratis en voor niets, soms enkel kostendekkend allerlei zaken ondernemen met ouderen zoals boodschappen doen, museumbezoek , praatje maken enz. ( voor inlichtingen Amstelveen voor elkaar)

    Vreemd dat een student niet een kamer mag huren die in een soc woning woont, als die toch over is, zeker gezien het feit dat veel van die ouderen geen woning kunnen huren in de vrije sector en gedwongen worden om zelfstandig te wonen. Men kan toch met zo’n student bijvoorbeeld afspreken dat die de huishoudelijke hulp gedeeltelijk over neemt. Of een studerende verpleegster enige toegestane medische verzorging. Zo lever je zorg op maat, je doet wat aan het kamertekort en gemeente kan met minder geld toe op dit vlak. Alleen het vergt natuurlijk wel enige inventiviteit en flexibiliteit op het gebied van de organisatie.
    Op deze manier kun je elke oudere bereiken en niet enkel diegenen die in een koophuis of in de vrije
    Sector zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.