Hangen er ook in Amstelveen bewakingscamera’s van de omstreden Chinese merken Hikvision en Dahua of andere producenten uit dat land? Die vraag stelt GroenLinks ion de gemeenteraad schriftelijk aan het college van Burgemeester eb Werhouders. De partij maakt zich zorgen over de Chinese camera’s en wil die liever verwijderen.

‘Digitaal de vinger aan de pols houden’, noemt zij dat zelf.

Ethiek

Zij verwijst naar onderzoek van NOS, waaruit blijkt dat er in ruim vijftig gemeenten bewakingscamera’s hangen van deze merken. GroenLinks wil weten of ook Amstelveen daartoe behoort. Haar zorgen betreffen de spionage en mensenrechtenschending, in verband waarmee veel van deze gemeenten het gebruik van deze camera’s heroverwegen. GroenLinks wil dat ook Amstelveen dat doet. Daarnaast wil de partij weten welke criteria er gehanteerd worden bij de aanschaf en installatie van beveiligingscamera’s.

“De digitale technologie geeft gemak en comfort, maar brengt ook risico’s met zich me”, zegt de fractie. “Het is belangrijk dat de gemeente niet achter ontwikkelingen aanloopt, maar vooraf anticipeert,” zegt GL-raadslid Ilika Polderman (foto). “Ethiek moet altijd worden meegenomen bij digitalisering. Daarom is GroenLinks scherp op digitale vraagstukken.” Ook in het verkiezingsprogramma staan voorstellen om ethiek en veiligheid binnen digitalisering te waarborgen. Eerder stelde de partij vragen over het gebruik van algoritmes.

Schiphol

De fractie zegt overigens blij te zijn met het voorstel van haar partij in de Tweede Kamer over Schiphol. Die diende vorige week het voorstel in om krimp van Schiphol in de wet vast te leggen. Lijsttrekker Lennart de Looze in de gemeenteraad zegt dat door vermindering van het aantal vluchtbewegingen met 100.000 per jaar de overlast afneemt en er mogelijkheden ontstaan om in deze regio woningen te bouwen.

Ook de lokale politieke partij Goed voor Amstelveen stelt in het verkiezingsprogramma een krimp van honderdduizend vliegbewegingen voor (naar 400.000). Door naar 400.000 vluchten gaan, is er minder geluidsoverlast, minder CO2-uitstoot én minder fijnstof’, zegt ook De Looze. “Dan zou je zo maar flink huizen kunnen bouwen bijvoorbeeld op Kronenburg.” De indiener van het voorstel in het parlement, Suzanne Kröger, komt maandag (7 maart) naar Amstelveen om haar voorstel uit te leggen.

De Looze vindt trouwens ook 400.000 bewegingen ‘idioot veel’. Minder vluchten zou volgens hem nog beter zijn. “Dan krijgt Amstelveen direct een stillere omgeving, schonere lucht en de kans om woningen te bouwen op Kronenburg.”

Over de vraag of de gemeente wel iets heeft te zeggen over Schiphol antwoordt hij: “Een klein beetje. Er is een zogeheten Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS). Daar zit een vertegenwoordiger van Amstelveen in. Ik denk dat een Amstelveense GroenLinks-wethouder daar beter op zijn plaats is dan een VVD-wethouder.” Nu maakt Herbert Raat deel uit van BRS.

Maandag (20.00 uur) is Tweede Kamerlid Suzanne Kröger in het nieuwe café Upper East Site op Uilenstede.

8 REACTIES

  1. Wat hangt er in China van Nederland, dit gaat niet goed tussen China en Amstelveen, moeten wij ons nu zorgen maken, nee hoor dat gaat Groen Links oplossen.

  2. Die fabrikanten van die camera’s spelen listig in op dat oliedomme bezitsgevoel van de werkende klasse. Plemp lekker vol. Willen ze toch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.