Eindelijk stond er dan één schaaktafel op het Dorpsplein om half één. Het zou vier uur eerder gebeuren met twee tafels, maar die tweede was om half één nog volop in voorbereiding voor plaatsing door vrachtwagenmedewerkers van het Fiese bedrijf dat daarvoor zorgde. Wethouder Rob Ellermeijer (Sport) besloot ’s morgens na een uur dat men rond het middaguur zou terugkeren, nadat hij overigens in overleg met de medewerkers van de leverancier van de schaaktafels.

De media waren volgens de agenda van B&W om half tien besteld, maar toen stond alleen Henk Stoffels van de ChristenUnie er, die druk telefoneerde met het raadhuis om er achter te komen of het wel doorging.

Verzuimd

Dat bleek wel de bedoeling, maar de gemeentelijke diensten hadden volkomen langs elkaar heen gewerkt. Toen de wethouder kwam en even later de vrachtwagen, ontstond tussen hem, medewerkers van de leverancier en de voorzitter van schaakvereniging Pegasus Amstelveen om een geschikte plek voor de schaaktafels op het plein te zoeken. Want ambtenaren van de gemeente hadden verzuimd dat aan te geven en een tekening was er niet.

Aan de schaaktafels kan men ook dammen, omdat er zowel een schaak- als een (groter) dambord op is aangebracht. Eerder plaatste de gemeente schaaktafels op het schoolplein van De Bloeiwijzer en bij het Cobra Museum. De schaakstenen (afkomstig van Pegasus) zijn voor het Dorpsplein voorlopig te halen bij kunstenaar Onno Leegstra aan de overkant, zelf een verwoed schaker.

Rolstoel

Volgens wethouder Rob Ellermeijer moet de temperatuur wel een beetje meewerken. “Maar als het voorjaar straks begint, is het heerlijk hier een potje te spelen en elkaar te ontmoeten.” Speciaal voor mensen in een rolstoel is er een voorziening getroffen. “Voor het Dorpsplein onderzoeken we nog of er een afhaalplaats voor de stukken kan komen,” zegt Ellermeijer.

Met de schaaktafels wordt uitvoering gegeven aan een unaniem door de gemeenteraad aangenomen motie van de ChristenUnie. Volgens die partij is er vooral in tijden van corona een grote behoefte ontstaan ‘samen leuke dingen te doen’. Schaaktafels in de buitenlucht kunnen hier een goede invulling aan geven, meent de partij. “Tijdens corona is gebleken hoe belangrijk het is elkaar te ontmoeten. Deze dam- en schaaktafels zijn daarom een goed idee,” zei Ellermeijer tegen Henk Stoffels.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.