Twee wethouders waren er woensdag om officieel de vijfde duo-fiets in gebruik te nemen van de stichting Fietsmaatjes. Daarop kunnen mensen die zelf niet (meer) kunnen fietsen er toch op dat vervoermiddel op uit trekken. Een zaak van sport en welzijn dus. Daarom waren zowel sportwethouder Rob Ellermeijer als zijn collega Marijn van Ballegooijen van het sociaal domein er bij.

De happening vond plaats bij het Zonnehuis in Bovenkerk, waar ook een nieuwe stalling in gebruik werd genomen.

Beperking

Stichting Fietsmaatjes zorgt ervoor dat ouderen of mensen met een beperking samen fietsen met een vrijwilliger op een elektrisch ondersteunde duo-fiets samen kunnen genieten van fietstochtjes. De stichting zorgt voor de fietsen en voor de koppeling van de gast en de vrijwilliger.

Tussen 2019 en 2021 heeft Stichting Fietsmaatjes Amstelveen subsidie ontvangen voor het opstarten. Zij is sinds de oprichting flink gegroeid. Er zijn inmiddels 160 gasten en vrijwilligers die samen fietsen. De vier duo-fietsen die de stichting al had worden volop gebruikt en dus was er vraag naar een vijfde fiets. De gemeente heeft de Stichting Fietsmaatjes voor de aanschaf daarvan subsidie verleend.

Succes

“Mooi dat Fietsmaatjes zo’n succes is in Amstelveen”, zei Van Ballegooijen. “De stichting heeft in een paar jaar tijd een goed lopende organisatie neer gezet en dat op volledig vrijwillige basis. Samen fietsen zorgt voor plezier, sociaal contact en beweging, voor ouderen en mensen met een beperking, maar ook voor de vrijwilligers zelf. Zo kan iedereen mee blijven doen en dit helpt ook tegen eenzaamheid. Dit is een heel mooi initiatief dat wij graag steunen vanuit de gemeente.”

Het is ook een sportieve beleving, wil Ellermeijer kwijt. “Fietsmaatjes stelt ouderen in staat stelt toch te kunnen blijven fietsen, als ze dat zelf misschien niet meer kunnen. In beweging blijven is enorm belangrijk voor de vitaliteit.” Los daarvan vindt hij het ook gezellig samen een stukje te fietsen.

Regio

“Fietsmaatjes Amstelveen wil in alle wijken van Amstelveen duo-fietsen hebben en zijn op zoek naar stallingen daarvoor, zodat er overal een fiets in de buurt is”, zegt voorzitter Michael Douqué van de stichting, die ook de afhankelijkheid van donaties benadrukte.  “Ook in Ouderkerk en Aalsmeer wordt gefietst en samen met Amstelveen aan het regionaal plezier gewerkt. Dit om mensen die willen maar niet meer zelfstandig kunnen fietsen met de wind door de haren te laten genieten van het sociale contact terwijl ze daarbij in de natuur in beweging zijn. Dat is het mooie van ons vrijwilligerswerk, Fietsmaatjes maakt mensen blij.

Fietsmaatjes Amstelveen

Fietsmaatjes Amstelveen draait op volledig vrijwillige basis, maar heeft voor een aantal vaste kosten dekking nodig, zoals onderhoud van de fietsen. Daarvoor kreeg de stichting van de gemeente een jaarlijkse subsidie. Wie zich als vrijwilliger of gebruiker wil aanmelden: fietsmaatjesamstelveen.nl.

Foto-onderschrift: De vijfde duo-fiets wordt door Wethouders Marijn van Ballegooijen, Rob Ellermeijer Michael Douqué (Voorzitter Fietsmaatjes Amstelveen) in gebruik genomen bij Zonnehuis Bovenkerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.