Pijnlijk is de een aspect van de geschiedenis van het goeddeels op Amstelveens grondgebied geleden Amsterdamse Bos. Daar werden namelijk van 1941 tot 1944 Joden in werkkampen gedreven. Van 2 september af is aan de zwarte bladzijde in de historie van  het Bos zeven maanden lang (tot 3 april) de expositie ‘Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944’ gewijd.

Die tentoonstelling is te zien in De Boswinkel en gebaseerd op het werk van onderzoeker Lion Tokkie, Joods Cultureel Kwartier en Stichting De Terugkeer. Niet alleen werklozen hebben aan de aanleg van het bos gewerkt, het was ook een straf voor Joden.

Gemengd

Van de Joodse mannen die tot 1942 in het Bos werkten is bijna iedereen vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen. In de latere oorlogsjaren moest een andere groep mannen, die gemengd gehuwd waren, in het bos werken.

De tentoonstelling toont persoonlijke verhalen, foto’s, objecten en interviews. Kinderen van de gemengd gehuwde mannen vertellen, vaak voor het eerst, het verhaal over de verplichte tewerkstelling van hun vader, de vernedering en de gevolgen daarvan voor het gezin tijdens en na de oorlog. Daarnaast is een wandelroute gemaakt die langs locaties voert waar is gewerkt, een podcast en een kunstwerk. Er worden lezingen en een nabestaandendag georganiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.