De drie prijswinnaars zijn bekend van de wedstrijd ‘do it at home’ die het Cobra Museum organiseerde ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van wijlen kunstenaar Karel Appel. Binnenkort zijn de inzendingen van de winnaars – Heleen de Rijke, Peter Nieuwendijk en Gabriel Lokker – te bewonderen in het museum, dat dagelijks is geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Het publiek is gevraagd een eigen sculptuur met gevonden voorwerpen van in- en om het huis te maken, zoals Karel Appel zijn Spijkermannetje ooit maakte.

De winnaars
De jury koos unaniem gekozen voor de drie winnaars van de wedstrijd: Heleen de Rijke, Peter Nieuwendijk en Gabriel Lokker. “Deze drie hebben oog voor ruimtelijkheid en durf laten zien in hun werk en materiaalgebruik”, vond de jury. “Het werk van Heleen spreekt evenzeer tot de verbeelding als dat van Gabriel, met zijn stoere koe. Peter heeft een zeer kleurrijk werk gemaakt. Alle drie de werken passen goed thuis binnen de erfenis van Cobra.”

 Heleen de Rijke – ‘Alle eendjes zwemmen in het water’
“De overgeschoten keukenspullen worden bewaard in een bak in de kelder. Wat zou daar in zitten, sterker, wat is bruikbaar en wat kan weg? In ieder geval inspiratie gevonden voor een beeld! De rest mocht terug in de bak,” meldt Heleen de Rijke over haar werk.

Peter Nieuwendijk – ‘Een tweede jeugd’
En Peter Nieuwendijk zegt: “Ik ben 75 jaar en sinds kort heb ik een metalen wandelstok. De oude houten stokken heb ik verzaagd en gebruikt voor deze beeldengroep. Samen met wat kinderspeelgoed dat ik jaren bewaarde voor eventuele kleinkinderen maakte ik deze beeldengroep. Gemaakt van houten kralen, een bijtring, houten estafetteblokjes (afkomstig van een failliete gymzaal), resthout van een kastje, damstenen én een paar kaasprikkertjes. Zo ontstond dit duo beeldje. Hier en daar heb ik het wat opgevrolijkt met acrylverf. De titel duidt er op dat ik me nog jeugdig voel ondanks mijn leeftijd.”

Gabriel Lokker- ‘Paysage Fromage’

Het beeld van de 9-jarige Gabriel is een idee en uitwerking van zijn met technische hulp van zijn opa (76) vervaardigde werk.

Gabriel: “Bij mijn Opa & Oma’ s huis in Frankrijk was ik me aan het vervelen en toen ging ik in het schuurtje kijken of er nog rommel lag waarmee ik kon knutselen.
Ze hadden daar ook boeken van Karel Appel en toen wilde ik een Karel Appel maken.
Mijn Opa heeft mij een beetje geholpen met het maken van dit beeld. De boomstronk leek op de hoorns van een koe uit het weiland naast ons huis. Ik vond ook nog een deurbel en die kon ik goed gebruiken als koeiebel. Een stuk triplex kon ik wel gebruiken om de kop te schilderen en met een stukje hout om het op te zetten was het beeld klaar.
De naam heb ik gekozen omdat Karel vaak paysage gebruikte in zijn titels, fromage omdat van koeienmelk kaas gemaakt wordt.”

Foto: Karel Appel, Vragende kinderen, 1947, Karel Appel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.