In Schouwburg Amstelveen wordt vrijdag 28 oktober de foto-expositie ‘Parels van Amstelveen’ geopend door wethouder zorg & welzijn Marijn van Ballegooyen. Die bestaat uit een 25 fotoportretten die Charlotte Brand (foto) deze zomer maakte van bewoners van verpleegtehuizen van Amstelveen.

Doel van de fotoreportage was deze mensen – die vaak een teruggetrokken leven leiden, verstopt in de gesloten schelp van een verzorgingstehuis – te laten stralen als een parel.

Mensenleven

‘Parels van Amstelveen’ bestaat uit bewoners van verpleegtehuizen, van wie velen met dementie, die vrijwel niet meer buiten de muren van de zorginstelling. Door de buitenwereld worden zij amper nog gezien en ze lijken een bijna vergeten onderdeel van de maatschappij. Maar zij hebben wel een geschiedenis en kunnen terugkijken op een mensenleven in Amstelveen waarin veel is gebeurd. Samen met Charlotte Brand luisterden ze naar hun favoriete muziek en vertelden zij hun verhaal, zegt Platform C, dat de expositie organiseert. De fotoportretten die na de verhalen werden gemaakt zijn ingetogen en sober van kleur. Doordat gebruik is gemaakt van een Rembrandt-belichting, waarbij schaduw over een deel van het gezicht valt, wordt de waardigheid van de geportretteerden benadrukt.

De drijfveer

Charlotte Brand (1965) rondde in 2018 de vakopleiding Fotografie af. Naast haar werk als portretfotograaf is ze ook coördinator in het Odensehuis Amstelveen, een ontmoetingsplek bij Alleman in Bankras voor mensen met dementie. Daar werd zij geraakt door de levensverhalen van ouderen en kwam ze in contact met verpleeghuisbewoners. Dit inspireerde haar tot het maken van een portretserie waarin deze mensen een podium krijgen, kunnen stralen en zich met trots presenteren aan de Amstelveense gemeenschap. Met het maken van deze portretserie wilde Charlotte ook bijdragen aan meer onderlinge verbinding en erkenning van deze bijzondere mensen.

Kickass

De fotoreportage ‘Parels van Amstelveen’ is een van de ideeën die werd ingezonden in het kader van het project KickASS van Platform C en jet eerste dat werd gehonoreerd. ‘ASS’ staat voor Amstelveen Subsidie Speeddates, in april gelanceerd door cultuurcoach Luc Upson van Platform C in samenwerking met welzijnsorganisatie Participe Amstelland en de wijkcoaches. KickASS is gefinancierd door de gemeente Amstelveen en Amstelidee. Aanleiding was de bij inwoners geconstateerde behoefte aan meer culturele activiteiten in de woonwijken. In totaal zijn zes ideeën geselecteerd, waarvan dit eerste nu handen en voeten krijgt. De fotoserie zal een rondreis maken binnen en buiten Amstelveen, zodat men op verschillende locaties kennis kan maken met deze bijzondere inwoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.