Natuurlijk werd Pieter Omtzigt bedolven onder het politieke geweld in Den Haag. Hij bracht de waarheid boven tafel en dat is niet de bedoeling. Kostte ook wel moeite, waarin informatie– als die al werd gegeven –  in de ene na de andere afgelakte tekst tot hem kwam. Soms denk ik wel eens: Geef de Amstelveense gemeenteraad één Omtzigt.

Liefst – zoals hij – in de coalitie natuurlijk. Het gremium dat ook lokaal de gelederen bij voorkeur altijd gesloten houdt. Aandoenlijk is PvdA daarin.

Beleid

Naar oud gebruik zou die de meest linkse van de drie (naast VVD en D66) moeten zijn en de partij doet constant moeite doen om een plausibele verklaring te vinden voor het tegen de eigen beginselen stemmen, bij voorbeeld op het gebied van de woningmarkt. Raadslid Arnout van den Bosch probeert uit te leggen waarom zijn fractie eigenlijk tegen is, maar toch voor stemt. Ook al is op de woningmarkt betaalbaar in feite onbetaalbaar. Maar behalve fractie- bestaat er namelijk ook coalitiedwang. Die brengt zelfs de geheelonthouder tot alcohol zuipen.

Ach, denken in links en rechts is mogelijk oude politiek en de PvdA doet zijn best om, rode veren afschuddend, daarvan het bewijs te leveren. Nu lijkt het of ik tegen die partij ben, maar zij voert een niet van de meeste fracties te onderscheiden beleid. Dat houdt in: In verkiezingstijd, als de electorale markt nog verdeeld moet worden, net doen of er verschillen zijn, maar die later zo snel mogelijk laten verdwijnen. Dan zegt men weer ‘ja en amen’ op alles wat B&W voorstellen. Ons kent ons en met de boze wereld buiten het raadhuis hebben wij niets te schaften.

SP en CDA

Omzigt manifesteerde zich als volksvertegenwoordiger, terwijl zijn partij – het CDA – in de regering zat. Onverschrokken bracht hij, samen met volksvertegenwoordigster Renske Leijten van de SP, de waarheid boven tafel, die tenslotte het kabinet de kop kostte. Dat kwam hem duur te staan, zowel in eigen partij als blijkbaar bij de regering. Van echte volksvertegenwoordigers is men blijkbaar in de politiek niet gediend, hoewel Tweede Kamerleden formeel dat zijn. Dat lijken zij na de verkiezingen vergeten.

Reclame

In de gemeenteraad is het niet anders, vrees ik. En de ellenlange complimenten bij veel notities en voorstellen van B&W, ook voor de ambtenaren die er aan hebben gewerkt, bewijzen dat. In achterkamers wordt het beleid bepaald en de communicatie naar het volk komt alleen op reclame daarvoor neer. Wie tegen een voorstel van het regerende college van B&W is, handelt blijkbaar niet naar wens, hooguit naar die van het gewone volk, maar de coalitie heeft de meerderheid en dus is er geen oppositioneel vuiltje aan de lucht. Omdat hij bleef spitten naar de waarheid en die openbaar maakte, verlang ik soms naar iemand van Omtzigts postuur in de raad.

‘Elders’

Die zal het niet gemakkelijk hebben trouwens. De legendarische woorden “Wat doe ik hier eigenlijk?’ zeiden meer over zijn taakopvatting dan omtrent wat in de politiek gebruikelijk is. In veel gemeenten is het waarschijnlijk net zo en Amstelveen is daarop echt geen uitzondering. Daarom lijkt geen raadslid achter zijn of haar naam te krijgen dat voor hem of haar maar een functie ‘elders’ moet worden gezocht. Terwijl, als ik het eerlijk ben, het mij een genoegen zou doen als sommige lokale politici hun raadslidmaatschap aan de wilgen zouden hangen.

Partijpolitiek

Openheid en besturen staan haaks op elkaar. Waar dat niet zo is, valt een regering. In Amstelveen zorgt men dat het niet zover komt en met deze gemeenteraad hebben B&W de wind mee. Ach, met vorige raden ook eigenlijk. En ambtenaren zorgen dat het zo blijft. Die zijn de enige constante in het weren van teveel burgerlijke inmenging. ‘Partijpolitiek’ is bijna een beschuldiging. Die klinkt vooral vaak als iemand tegen een voorstel van B&W is. Want in de Amstelveense politieke arena mag men alles doen behalve politiek bedrijven. En vooral geen op openbaarheid gestelde vertegenwoordiger van de burgers zijn…

6 REACTIES

  1. En wie sprongen landelijk gezien in dat gat, dat zowel het CDA& VVD& PvdA hebben gelaten. De PVV en Ja21. Die naast xenofobie ook met de mond soc verworvenheden bevechten.
    Dit regentengedrag op zowel plaatselijk als landelijk niveau bepaalt ook de opkomst van populistische partijen met onmogelijk uit te voeren plannen.
    En zo wordt de democratie vrolijk verder verkracht door een stelletje opportunisten, amateurs, elkaar de bal toespelende profiteurs en soms zelfs figuren die nagenoeg corrupt zijn.

  2. Hr. Bos u stelt: “Geef de Amstelveense gemeenteraad één Omtzigt.”. Welnu dat gaat niets wijzigen vrees ik. Kortom geef mij maar 37 personen van het kaliber Omtzigt in de gemeenteraad.

  3. Welnee, die ‘Omtzicht’ zou nooit toegelaten worden tot het politieke/ bureacratische /journalistieke /culturele onderonsje dat in Amstelveen de dienst uitmaakt. Hij zou al snel worden kaltgestellt en gedirigeerd worden naar een ‘andere functie’.

    Laat een openbaar discussieforum als dit (maar dan met fatsoenlijke gebruiksvoorwaarden die ook daadwerkelijk worden gehandhaafd) dienst doen als zo’n Burgerforum waarover de laatste tijd veel gesproken wordt als mogelijk medicijn voor de politiek-bestuurlijke malaise.

  4. Hoe zou het Omtzicht vergaan op dit openbare forum voor lokaal politiek debat? Ik denk zomaar dat hij zou worden uitgescholden en uitgekotst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.