Een raadsdebat wordt nu raadsgesprek, zei voorzitter Kees Noomen (VVD) woensdag. De gemeenteraad wil namelijk eerst nog eens praten over het overnemen door de gemeente van de schuld van bijna zes ton van hockeyvereniging HIC aan Escapade.

Daar staat weliswaar tegenover dat de gemeente de velden van HIC krijgt voor het symbolische bedrag van een euro, maar daaraan kleeft achterstallig onderhoud aan v oor ruim een miljoen, dat nu door AmstelveenSport wordt verricht, waarvan overigens de jaarlijkse exploitatiebijdrage wordt verhoogd met € 175.000.

Nieuw vergadermodel

Het kost de gemeente allemaal veel geld en daar wil de raad het nog wel eens over hebben in een zogeheten ‘raadsgesprek’ op woensdag 27 maart. Daar kunnen dan de technische vragen worden gesteld. In het debat, dat kennelijk de commissies van weleer vervangt, komt meer de politiek aan de orde. Maar veel vragen van raadsleden zaten nu volgens voorzitter Noomen ‘op de grens’ van de techniek. Sportwethouder Herbert Raat meldde – na een schorsing, hij was er eerst niet – het door de griffie (ambtenaren) ingevoerde nieuwe vergadermodel niet te snappen, hoewel van burgers en media wordt gevraagd dat wel te doen. Raat had in elk geval door bellende raadsleden de hele dag aan de telefoon gezeten, zei hij, om ‘technische vragen’ te beantwoorden. Hoewel de VVD-raadslid Femke Lagerveld zei dat haar fractie een ‘positieve grondhouding’ tegenover het voorstel van B en W had de schulden van HIC over te nemen, legde zij zich bij een raadsgesprek. Overigens wilde zij wel een stabiel voortbestaan van de hockeyvereniging.

Hoger opgeleid?

Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) sprak eigenlijk uit waar andere fracties zich bij aansloten. Hij zei, uit een jubileumboek van HIC citerend, dat die een familieclub van hoger opgeleiden en kapitaalkrachtig is. Hij beschuldigde HIC daarentegen van wanbeleid: Het heeft het achterstallige onderhoud blijkbaar laten voortbestaan en een schuld opgebouwd van bijna zes ton, waarmee nu pas de gemeente wordt geconfronteerd.

Fractievoorzitter Pieter Monkelbaan was het goeddeels daarmee eens. Hij vond wel dat Amstelveen een sportieve stad moet blijven, maar had twijfels over het redden van één vereniging. Leidt dat er niet toe dat ándere verenigingen gestraft worden voor hun degelijke beleid, vroeg hij. Ook dat volgens het voorstel van B en W het clubhuis eigendom blijft van HIC riep bij hem vragen op. Hij wilde een financieel overzicht van alle sportverenigingen. En gaat dit niet voor precedenten zorgen, vroeg Goed voor Amstelveen bij monde van Diana Julio zich af. Eigenlijk kwam dezelfde vraag van GroenLinks-raadslid Fatumo Mahamed Farah. “Het gaat om aanzienlijke bedragen. Wat zijn de gevolgen voor andere sportverenigingen.” Ook raadslid Henk Stoffels van de ChristenUnie vroeg wat de gemeente gaat doen als een volgende vereniging aanklopt.

Overvallen

 Coalitiepartij D66 voelt zich bij monde van Driss Aarabi, die buiten het zicht van de bevolking en in dat van de gemeenteraad eerder vragen stelde, nogal overvallen door de schuldproblematiek van HIC. “Blijkbaar is die spontaan ontstaan”, zei hij. De Democraten juichen overigens sport toe in de gemeente.  Maar ook voor hem klemde vraag wat HIC meer is dan andere sportverenigingen. Het antwoord op die vragen, die hij eerder stelde, was volgens hem niet bevredigend en hij vroeg of er nog een ‘escape’ mogelijk is.

Ontwikkelaars

Volgens sportwethouder Herbert Raat ligt er, buiten nu gestelde technische vragen, een veel bredere politieke koers achter het voorstel. Die heeft te maken met waar men in Amstelveen met de sport heen wil. De zorg voor de sport vergt volgens hem ook fusie van verenigingen. “Anders hebben wij de ruimte niet”, zei hij. In het concrete geval van HIC wil de gemeente dat Escapade voor de sport behouden blijft. Volgens hem wil de gemeente daarom de vereniging uit de schulden helpen, omdat anders particuliere ondernemingen op de velden gaan bouwen en dat er al diverse aanbiedingen zijn. “Die ontwikkelaars zijn niet bezig met algemeen belang, maar met hun eigen belang”, zei hij. Hij beschouwde de vragen van D66 en andere fracties voornamelijk als technische vragen. Hij dacht dat aan samenvoegen van hockeyverenigingen en andere sportclubs op den duur niet is te ontkomen. Lang wachten met investeren in de velden van HIC heeft volgens hem tot gevolg dat Esplanade, waar ook andere sportverenigingen zitten, de gemeente uit de hand valt. “Wij willen graag grip houden op de sport in Amstelveen”, zei hij. “Is de gemeenteraad bereid er held in te steken voor de sport in Amstelveen?” Maar Becker sprak van een onaangename situatie en D66 vroeg zich af wat dit betekent behalve een reddingspoging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.