Waar kantoren staan, kunnen geen woningen worden gebouwd. Dat dat was in wezen het verschil tussen (voornamelijk) de coalitie en de oppositie, woensdag in de gemeenteraad. B en W willen naar hun zeggen een balans tussen die woningen, voorzieningen en de economie versterkende kantorenvisie. Maar die ‘balans’ kon fractievoorzitter Lennart de Looze van GroenLinks er niet in ontdekken.

Dus kwam hij met een amendement en een motie, die beiden door een vrij krappe meerderheid – de coalitie plus Belang van Nederland (BVNL) – werden verworpen. Alle andere fracties stemden tegen. De coalitie bestaat uit VVD, Goed voor Amstelveen, PvdA en D66.

Verbazing

Met het amendement wilde GroenLinks – mede ingediend door de ChristenUnie, 50Plus, CDA en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) – bereiken dat de gemeente haar bevoegdheden gaat inzetten om zich op het gebied van de acquisitie van internationale bedrijven te matigen, ‘waarbij de focus verschuift van kwantiteit naar kwaliteit.’ Dat standpunt had GroenLinks al in het voorgaande raadsdebat aangekondigd, zodat wethouder Adam Elzakalai (Economie) vreesde dat het hele debat, dat aan de raadsvergadering (waarin de besluiten vallen) werd overgedaan. Hij stak zijn verbazing daarover niet onder stoelen of banken, wat op zich De Looze weer verbaasde.

Analyse

GroenLinks stemde, net als de meeste andere fracties, wel in met de moties van D66 en PvdA. Die wilden respectievelijk een analyse van het kantorenaanbod en ‘ijzeren’ leegstand (en energielabel, bouwjaar, oppervlakte) en aansluiting bij de Amstelveense beroepsbevolking. Alleen het CDA en de ChristenUnie stemden tegen beide. CDA-fractievoorzitter Siegmann sprak over een ‘dunne visie’, waar hij overigens wel voor stemde. Alleen GroenLinks, ChristenUnie, SP en 50Plus stemden tegen; zij maken niet meer dan ruim een vijfde deel van de raad uit.

Woonvisie

Een motie van Actief voor Amstelveen werd, hoewel iedereen die sympathiek vond, ingetrokken omdat die moeilijk valt te verwezenlijken. Internationale bedrijven moeten hun personeel maar op eigen grond huisvesten, was de kern van de motie; om daar geen Amstelveners, die al jarenlang op een woning wachten, mee te belasten. Amstelveen wordt als gevolg van de expats een brede Aziatische hub, zei raadslid Gonnie van Rietschoten. Bart Dorgelo (VVD) bekeek de visie vooral van de werknemerskant en vroeg zich af wat men met de leegstand, die volgens de visie op een aanbod van acht procent moet blijven, gaat doen en of daarin ook plaats is voor lokale jonge ondernemers als elektriciens.

Voor Elzakalai, die ook wethouder Wonen is, zijn huisvesting en werken toch twee gescheiden werelden. De Kantorenvisie heeft met economie te maken en de Woonvisie, waarnaar hij verwees, met wonen. In Amstelveen moet voor beide plaats zijn. GroenLinks en de andere fractie, uitgezonderd de coalitie, vonden meer integraliteit op z’n plaats. Maar de wethouder blijft er bij dat Amstelveen een ‘slaapstad’ mag worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.