Oud-voorzitter van de PvdA in Amstelveen Ronny Naftaniel (foto) heeft zijn lidmaatschap van de partij vrijdag opgezegd. De reden daarvan is het standpunt van de PvdA/GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. Dat kwam er op neer dat die tegen de komst van president Yithzak Herzog van Israël was bij de opening van het Holocaust Museum in Amsterdam.

Naftaniel was 33 jaar lang in het dagelijks leven directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Hij kwam zelf uit een Amsterdams Joods gezin; zijn ouders overleefden beiden het kamp Westerbork.

Schaduw

Hij zegt dat hij veel bijval uit de partij (en daarbuiten) kreeg, toen hij aankondigde zijn lidmaatschapspas van de PvdA te verscheuren. Kamerlid Kati Piti, Hongaarse van komaf, maakte het statement van de fractie bekend. In die verklaring stond dat de komst van Herzog een schaduw wierp op de opening van het Holocaust-museum, wat door de lokale ex-PvdA-voorzitter, die 45 jaar lid was van de partij, ‘onverteerbaar’ werd genoemd. Volgens hem heeft hij geen enkele reactie van de PvdA gekregen. Hij vindt zelf dat het standpunt van de fractie over de opening, waarbij de GroenLinkse burgemeester Femke Halsema ervoor zorgde dat een pro-Palestina en Hames demonstratie op gehoor-afstand van de opening werd gehouden, die heeft overschaduwd.

Rugdekking

Volgens Naftaniel is de PvdA géén behoorlijke politieke partij meer en gaf het standpunt van de landelijke fractie ‘rugdekking’ aan de demonstranten. Overigens stond Piri niet alleen. Lodewijk Asscher heeft ook per tweet laten weten dat de demonstratie met ‘met dankbaarheid vervulde’, omdat die demonstratie bij de democratie hoort, hoewel hij het optreden van de demonstranten jegens koning Willem-Alexander en de Holocaust-overlevenden ‘smakeloos’ vond.

33 REACTIES

 1. Israël-lobbyist Ronny Naftaniël verlangt van Nederlanders om níet te demonstreren tegen de aanwezigheid van de president van een land dat genocide pleegt op mensen van niet-Joodse afkomst. Hij wil dat wij wegkijken, iets wat Nederlanders wordt verweten omdat zij onvoldoende hadden gedaan om de genocide op de Joden te voorkomen en openlijk te veroordelen.

  Dat laatste is precies wat de demonstranten deden tegen Israël en zijn president.

  De uitnodiging van Herzog had moeten worden ingetrokken zolang zijn land op zo grote schaal mensen-, burger-, volken- en oorlogsrechten schendt door een burgerbevolking te vermoorden en uit te hongeren.

  https://photos.app.goo.gl/BTttBfjjGrfXS9NH6

  • Uw mening dat alle Joden dood moeten is bekend. Dat vinden de demontranten ook. Is dat geen genocide? Overigens ging het niet om de demonstratie op zich, maar op de plek die er voor was uitgekozen, met medewerking van Femke Halsema. En die een waardige opening van het Holocaust Museum onmogelijk maakte, kennelijk hun doel….

  • “Bij laster (art. 262 Sr) gaat het erom dat iemand beschuldigingen over een ander uit in het openbaar, terwijl hij of zij weet of had moeten weten dat die beschuldigingen niet waar zijn, met als doel om iemand in een slecht daglicht te stellen.”
   (lawandmore.nl)

   “De persoon die zich schuldig maakt aan laster loopt het risico strafrechtelijk vervolgd te worden. De persoon begaat echter ook een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) en kan via de civielrechtelijke weg worden aangesproken door het slachtoffer. De slachtoffer kan bijvoorbeeld een schadevergoeding eisen en een kort geding starten.”
   (de-strafrechtadvocaat.nl)

   • U kent de wet, blijkbaar. Ik stel vast dat u tegen elk Joods project was dat in de regio bekend werd, of dat nu de ‘kleine sjoel’ was (waarover u ooit ontkende dat die als zodanig was ingewijd) of de bekende Joodse begraafplaats in Ouder-Amstel betrof. Of is er een Joods project dat ik over het hoofd heb gezien?

  • Niet liegen. Ik heb nooit ontkend dat de kleine sjoel als zodanig was ingewijd. Ik betwijfelde alleen of dat houten noodgebouwtje een miljoen gemeenschapsgeld waard was. Misschien heb ik zelfs het vermoeden geuit dat een lobby dat bekokstoofd had.
   Over de Joodse begraafplaats heb ik wel eens geschreven dat die onder rabbinaal toezicht verplaatst had moeten worden omdat die graven verzopen in het grondwater. Verder nog klachten?

  • Johan Bos probeert steeds om mij te framen als Jodenhater. Meestal blijft dat beperkt tot vrij onschuldige leugens, maar soms gaat hij te ver. Dat hij als journalist en kroniekschrijver de waarheid zou moeten dienen, verliest hij uit het oog.
   Die waarheid is dat ik kritiek heb op alle vormen van racisme en netwerkcorruptie, dus ook de Joodse.

 2. U gaat te ver. Ik heb iets dergelijks nooit gedacht, laat staan beweerd. Mijn kritiek is gericht tegen álle vormen van racisme, inclusief de Joodse en dus Israëlische.

  Door de aanwezigheid van de president van een genocidale apartheidsstaat staat kon van een waardige opening van een genocide museum geen sprake zijn.

  • Dat zou ik inderdaad eigenlijk moeten doen. Het nadeel is dat zijn opmerking dan wordt verwijderd wegens laster of smaad en het dan niet meer voor iedereen duidelijk is hoe hij denkt en waar hij staat.

  • Johan Bos heeft een reactie van mij verwijderd. Die was niet anoniem en ook niet kwetsend. Ik wil dus graag weten waarom wel.

  • Hr. Van Waning , u heeft het altijd over het racisme van de Israëli’s, hetgeen ook gedeeltelijk wel klopt, maar nooit over het racisme van de Arabische wereld tov de Joodse en zeker Zionistische.
   Ik vond dat brullend en krijsend grauw in de buurt van die opening voor de genodigden en de Palestijnse zaak onwaardig . Dat gedrag heeft niets met democratie te maken maar eerder met onbeschoftheid.
   En oh ja, hr. Van Waning u heeft het er over dat Israël een staat is die in ieder geval een massamoord pleegt. Wilhelmina heeft indertijd wel gezegd dat de ambtenaren de bezetter moesten gehoorzamen. Het was dus meestal Nederlandse politie die joden uit hun haalde en diverse gingen in hun vrije tijd op zoek naar kopgeld.

 3. Er staan weer veel storende fouten in dit stuk. Johan Bos moet zijn teksten beter nalezen als hij wil dat die serieus genomen worden. Een stadskroniek als deze is waardevol als die zorgvuldig is, dus zonder fouten en ongefundeerde persoonlijke aantijgingen.

 4. Ook in een democratie wordt de publieke opinie gestuurd door eenzijdige berichtgeving en opinievorming. Dit artikel, het CIDI en de bijkomende opmerkingen en aantijgingen van Johan Bos zijn hiervan voorbeelden.

  Onbeholpen demonstraties en futiele reacties zijn de enige middelen die gewone burgers in hun onmacht hebben om enig tegenwicht te bieden aan de overmacht van dominante opinies. Er zijn landen waar die je vrijheid kunnen kosten.

 5. Naftaniël zegt in NRC:
  “Hamas is deze oorlog op 7 oktober begonnen, daarvoor was er een wapenstilstand.”

  Daar klopt geen woord van. 2,5 Miljoen Palestijnen leven(?) uitzichtloos opgesloten achter de Israëlische hekken om Gaza.
  7 October was een gewelddadige gevangenisuitbraak maar geen aanval op Israël.

  Naftaniël zegt verder:
  “Het aantal Palestijnse burgerslachtoffers dat valt is vreselijk, maar een consequentie van de oorlog. In elke oorlog vallen burgerslachtoffers en die zijn te betreuren, maar dat heeft niets te maken met de systematische massamoord die de nazi’s tot stand hebben gebracht.”

  Dat is helemaal geen oorlog, want de Palestijnen hebben geen leger. Het is een slachtpartij, een massamoord op tienduizenden burgers en hun kinderen omdat zij niet Joods zijn.

  Gezien de structurele aard en de duur van de bezetting, onderdrukking en uitmoording van de oorspronkelijke niet-Joodse bewoners van Palestina is er sprake van genocide.

  Daarom had de uitnodiging van de Israëlische president Herzog ingetrokken moeten worden. De protesten en demonstraties tegen diens aanwezigheid waren legitiem en terecht.

  Ronny Naftaniël is een lobbyist, een goedprater en een wegkijker.

  • Ik gun u uw gedachten, ook al zijn die naar mijn inzicht historisch vals en verderfelijk. Maar in de hele wereld neemt u eenmaal het antisemitisme toe. Dat is volkomen volgens de Bijbelse agenda.

   Overigens: Als de president van een Joodse staat, wiens voorouders nota bene Amsterdammers waren, er niet bij mag zijn, wie dan wel? Uitroeiing van alle Joden lijkt mij trouwens een genocide. Waar blijft de hulp van de Arabische staten? Of konden die alleen maar van zes kanten, een dag nadat de Joodse staat er was, aanvallen? Palestijnen hebben geen leger, zegt u. Daar hadden zij wel eens aan kunnen werken, al jarenlang komt er geld van alle kanten….De terreurorganisatie Hamas beheert de ministeries van Gaza. Overigens is dat land zo groot als Terschelling, maar het heeft twintig ziekenhuizen. Het Nederlandse eiland niet één. Is de bevolking in Gaza zo ongezond of zijn er tunnels en munitiedepots onder aangelegd door Hamas?

   • Natuurlijk mag die president erbij zijn ,maar het moment is wel behoorlijk ongelukkig, als die zelfde president op dat moment een land vertegenwoordigt dat oorlog voert tegen een terreurorganisatie met zo’n buitenproportioneel aantal burgerslachtoffers.
    En oh ja even voor de duidelijkheid ; Op Terschelling zitten niet dik 2 miljoen mensen gepropt. Ook nog het volgende wat hebben andere Arabische landen te maken met Palestijnen? Vele stikken al genoeg in eigen problemen.

 6. De president van Israël is moreel en politiek verantwoordelijk voor een massamoord van genocidale aard, want gebaseerd op de etnische afkomst van de slachtoffers. Natuurlijk is Herzog daarom niet welkom. Het moet niet gekker worden.

  Als Hamas een terreurorganisatie is, hoe noem je dan een leger dat 100x meer onschuldige burgers en hun kinderen vermoordt?

  Palestijnen hebben niet minder recht op een leven in vrijheid en veiligheid dan Joden. Hun verzet tegen de oppermachtige, racistische en cynische onderdrukker is legitiem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.