Omdat het aantal woningen op het bedrijventerrein Legmeer, de zogeheten woon-werkwijk Nieuw Legmeer, krijgt die volgens de nieuwe plannen nu 4400 en geen drieduizend woningen. Raadsleden bespreken in een ‘raadsgesprek’ op woensdag 20 maart een herziene visie van B en W.

Volgens wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening was uitvoering van het oorspronkelijke plan als gevolg van allerlei crisissen, die een invloed op de bouwmarkt hebben, financieel niet meer haalbaar.

Kleiner wonen

Het gemeentebestuur moest goed kijken naar de haalbaarheid van die ontwikkeling, zei Gordon destijds. Daarover werd de gemeenteraad in oktober al bijgepraat. Nu ligt er dus een planmatig voorstel, een zogenaamde ‘visie’. Volgens de gemeente zijn de veranderingen mogelijk binnen ruimte van de stedenbouwkundige kaders, doordat er minder behoefte is aan kantoren in het gebied en de woningen kleiner worden om er financieel uit te springen. Daarnaast zijn er optimalisaties doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid, parkeren, door een aantal ruimtelijke wijzigingen in de clusters en de opzet van de wijk. De nieuwe wijk wordt autoluw. De beoogde kwaliteit van de wijk blijft daarbij centraal staan, zegt de gemeente. Van de beschikbare woningen komt ruim de helft de in de verkoop. Meer dan tweeduizend woningen worden verhuurd, waarvan 882 in de sociale sector, 431 in de lage middeldure en 435 in de hoge middeldure klasse; bijna 400 belanden in het ‘dure’ huursegment. Ruim dertienhonderd woningen worden ‘duur’ verkocht. Volgens de gemeente diende het raadsgesprek om de raadsleden (alleen zij) bij te praten.

Stedenbouwkundig plan

De Herziene Ontwikkelvisie Legmeer 2024 vervangt dus de eerdere Ontwikkelvisie Legmeer 2020. Als de gemeenteraad in april hiermee akkoord gaat, wijzigt het plan op verschillende thema’s, zoals het aantal woningen, parkeren en bedrijvigheid. Het is aan de gemeenteraad de nieuwe visie is vast te stellen, waarna er een Stedenbouwkundig plan met een Grex (het financiële huishoudboekje van de gemeente) kan komen. Voor het Stedenbouwkundig plan wordt een participatietraject ingericht, zegt de gemeente.

2 REACTIES

  1. In de soc sector komen er dus 882 woningen bij bij een huidige wachtlijst van 20 jaar. Van die 882 gaan er een 70% naar de regio. Dan hebben we nog de urgente gevallen ( aantal onbekend) ,aangepaste woningen voor mindervaliden, bijzondere gevallen e.d en statushouders ( op dit moment een 10% maar soms wat en heel vaak minder). Dan blijven er dus op een wijk van 4400 woningen een 175 over in de soc sector. Het aantal wachtenden voor de soc sector is mij onbekend maar als ik zie dat de afgelopen jaren redelijk wat koophuizen (ook gewoon onbetaalbaar voor modale tweeverdieners zijn bijgekomen) en zelfs stadsvilla’s denk ik dat men het beleid radicaal moet omgooien. Zo ben ik 40 jaar in het primair onderwijs werkzaam geweest ( best redelijk betaald)waarvan een 35 jaar fulltime, maar als alleenstaande heb ik nooit kunnen krijgen.
    Aan de andere kant hebben we wel een groot deel van die expats nodig, maar beslist niet allemaal. Ik denk dan ook dat we de bouw van long stay hotels moeten bevorderen , die niet als melkkoe door huisjesmelkers worden gebruikt en dat de werkvergunningen voor deze mensen ook beter tegen het licht worden gehouden. M.i is het ook niet nodig dat als ze hier maar voor 1 jaar zitten ze met de hele familie komen.

    • Sorry , Robert er zitten wat taalfouten in 😂, maar wat ik mis hier , is een herstelfunctie zoals bij bijvoorbeeld FB, waardoor je ze er als nog kunt uithalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.