Nes aan de Amstel vergrijst. Daarom wil de Dorpsraad (DR) dat jongeren meer in het dorp blijven wonen. Dat bleek ook uit de enquête die de raad heeft gehouden om de woningbehoefte te peilen. Dorpsraadslid Frans van Vugt-Schmitz constateerde dinsdagavond dat in Nes het aantal 45 tot 65-jarigen (en ouder) hoger is dan het landelijk en Amstelveense gemiddelde.

Nieuwbouw wil de Dorpsraad dus. Maar dat strijdt weer met de opvatting dat Nes aan de Amstel landelijk moet blijven.

Visie

Die opvattingen komen ook in de dorps- en gebiedsvisie, die behalve het dorp Nes ook bijvoorbeeld de Bovenkerkerpolder omvat. Er wonen in Nes voornamelijk autotonen. Vier van de vijf Nessers zijn daar geboren en 20% komt en elk geval uit West-Nederland. Negen procent heeft een buitenlands paspoort. De helft van de bevolking in Nes aan de Amstel heeft een koopwoning. Huurwoningen bieden verschillende corporaties aan. De meeste bouwactiviteiten vonden plaats in de jaren zeventig tot tachtig van de vorige eeuw.

Beeld

De in februari gehouden twee inloopavonden, waar Nessers hun suggesties kwijt konden en de enquête naar de woningbehoefte bieden een beeld, zei iemand op de publieke tribune. Dorpsraad-voorzitter Henk Boelrijk was het daarmee eens. Intussen worden de suggesties wel gebruikt voor de concept dorpsvisie waaraan de DR nu werkt en die naar verwachting in april gepresenteerd zal worden aan de bevolking, die dan weer kan reageren. Het beeld is dat er behoefte is aan nieuwbouw, maar de zeggenschap over de toewijzing ligt bij de gemeente, besefte men. Al wil de dorpsraad die meer in eigen hand hebben. Maar ook daarvoor is de gemeente nodig. Raadslid Henk Jurriën stelde voor nu in de visie dingen vast te leggen. “Wij moeten niet wachten op witte rook. Maar de mensen moeten in de visie meegenomen worden.” Waarop Boelrijk zich hardop afvroeg hoe die terugkoppeling met de inwoners zal plaats vinden. Hij stelde in elk geval een gesprek voor met de stichting die het dorpshuis beheert, de school De Zwaluw en de Urbanuskerk, alvorens breder on de richting van de bewoners te gaan. De visie zal worden meegenomen in de bouwplannen voor de nieuwe basisschool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.