Eigenlijk ging het niet om menstruatiemateriaal alleen, maar wethouder Marijn van Ballegooijen vestigde daar bij de opening in De Bolder wel extra de aandacht op. Hij opende dinsdag de Weggeefkasten in de wijken, waar ook andere middelen in kunnen staan, zoals shampoo, wasmiddelen, WC-papier en andere houdbare producten.

Bezoekers van de wijkcentra Alleman (Den Bloeyenden Wijngaerdt 1), MOC Lindenlaan 75) en De Bolder (Groenhof 140) kunnen daar die weghalen.

Armoede

Van Wijk Weggeefkasten os het de bedoeling dat wijkbewoners bijdragen aan de hulp van andere buurtgenoten door houdbare levensmiddelen te doneren. “Het is een plek waar je levensmiddelen achterlaat die anderen goed kunnen gebruiken”, staat er in een flyer. “Het past bij het seizoen van delen met elkaar”, zei Van Ballegooijen. Velen in Amstelveen leven in armoede, wist hij. Bijvoorbeeld in menstruatiearmoede. Volgens de folder hebben één op de tien meisjes en vrouwen in ons land thuis geen geld voor menstruatieproducten. Vrouwen kunnen daarom vaak niet naar hun werk en mesjes niet naar school.

Voedselbank

Mensen die in armoede leven kunnen wel naar de Voedselbank maar dat is minder anoniem.  En bovendien moet men om tot de Voedselbank te worden toegelaten, via een intake, precies bewijzen wat de inkomsten zijn, meldde de wethouder. “Dit is nog laagdrempeliger”, zei hij. “Ik vind dit een prachtig begin van het nieuwe jaar.”

Overigens is gratis menstruatiemateriaal ook verkrijgbaar bij de Voedselbank en middelbare scholen. Sinds kort ook op enkele locaties van AmstelveenSport. “Goede initiatieven tegen een verborgen probleem”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.

Wijkcoach

De wethouder open de eerste Wijk Weggeefkast samen met wijkcoach Floor Kuiper van Participe Amstelland, die de kasten samen met de gemeente mogelijk maakt. Mensen kunnen dus door producten in de kast te zetten en op die manier doneren. De kasten in De Bolder stonden bij de ingang. Te denken valt aan producten in blik, houdbare melk of shampoo. De gemeente stelt het menstruatiemateriaal beschikbaar. Wijkcoaches zorgen ervoor dat er tijdig wordt bijgevuld.

1 REACTIE

  1. Als jij nou een minimaal inkomen hebt, dan ga je toch niet open en bloot in zo’n kast zitten struinen. Dat kan allemaal best wat discreter geregeld worden. Dat zouden die mensen van het buurthuis toch wel moeten weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.