Terwijl B en W toezegden het festival in het Oude Dorp financieel extra te steunen trekt de Stichting Jazz in het Dorp nu zelf de stekker erf uit. De gemeente besteedt de € 60.000 die voor ‘Jazz in het Dorp’ voor drie jaar was gereserveerd nu voor andere evenementen beschikbaar houden, meldt wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken en Financiën).

Kennelijk was die subsidie niet genoeg, want de stichting – die dit jaar al verstek liet gaan, maar voor volgend een doorstart zou maken – noemt de sterk gestegen kosten en de blijvende onzekerheid over de inkomsten als een  reden om te stoppen. Daarnaast is de belangrijkste reden dat het niet gelukt is om genoeg versterking te vinden voor het organisatieteam.

Onverwacht succes

De eerste editie van Jazz in het Dorp vond plaats in 2013. Wat begon als een wild plan van een paar vrienden op een zonovergoten terrasje, eindigde twee maanden later in een jazzfestival waar onverwacht vele duizenden Amstelveners op afkwamen. In de jaren die volgden, namen de bezoekersaantallen én de professionaliteit van het festival toe. Zo kwam Mathilde Santing, Shirma Rouse en kinderheld Dirk Scheele er heen alsmede lokale artiesten en aanstormend talent. Het evenement was gratis toegankelijk en werd georganiseerd door een geheel vrijwillige organisatie.

Te weinig vrijwilligers

Festivaldirecteur Sander Mager, ooit fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad en al jaren Dagelijks Bestuurders van het waterschap Amstel Gooi en Vecht, zegt dat “Jazz in het Dorp’ een evenement van Amstelveners, voor Amstelveners was. “Dat bleek ook ieder jaar weer uit de steun die we kregen van de Gemeente, van Amstelveense ondernemers en het enthousiasme van de duizenden bezoekers.” Maar uit zijn woorden blijkt dat het evenement in zekere zin de organisatoren boven het hoofd is gegroeid. De organisatie ervan kost volgens hem heel veel tijd, geld en menskracht. “Denk aan sponsoring, programmering, logistiek, veiligheid, techniek, horeca. De afgelopen jaren deden we veel pogingen om versterking te vinden, zowel voor de organisatie als voor het bestuur van de stichting, maar dat is niet gelukt. Daarom hebben we besloten er definitief een streep onder te zetten.”

Dank

Wethouder Elzakalai zegt het ‘erg jammer’ te vinden dat het festival niet door doorgaat. “Ik wil het bestuur van Stichting Jazz in het Dorp en iedereen die bijgedragen heeft aan de verschillende edities bedanken”, zegt hij. Elzakalai vindt overigens evenementen, waarvoor de gemeente een nieuw beleid startte, belangrijk voor de stad. Vandaar de zestig mille voor andere evenementen. Het college tekende eerder een intentieovereenkomst met het organisatieteam en de horeca in het Oude Dorp over het festival en de stichting zei toen heel blij te zijn met de steun van de gemeente. Ook in 2021 kondigde de organisatie van Jazz in het Dorp aan na zeven jaar te stoppen. Het festival werd te groot om het met een kleine vrijwillige organisatie te organiseren en versterking was ook toen niet te vinden. De gemeente maakte extra geld vrij om de financiële risico’s beter af te kunnen dekken en het verder te kunnen professionaliseren.

 Cultuur

Cultuurwethouder Herbert Raat zei eerder dat ‘Jazz in het Dorp’  een manier was om mensen kennis te laten maken met cultuur en de culturele instellingen van Amstelveen, zoals P60, Museum Jan, Platform-C en de Muziekschool. Die zouden betrokken worden bij het festival.  “Het evenement laat bovendien zien wat ondernemers in het Oude Dorp te bieden hebben, brengt de inwoners van Amstelveen samen en is voor iedereen gratis toegankelijk”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.