De gemeente gaat circa 290 asielzoekers opvangen in Kronenburg. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) kwam maandag dat met eigenaar XIOR van een leegstand kantoorpand aan de Prof. W. H. Keesomlaan 10 overeen. Over de opvang houdt de gemeente een informatieavond op dinsdag 30 januari van 19.00 tot 21.00 uur in De Landing Amstelveen (voormalige Griffioen), Uilenstede 106.

De opvang is bedoeld voor vijf jaar. Het duurt naar verwachting ongeveer negen maanden om het pand en bijbehorende voorzieningen gebruiksklaar te maken.

Volwassenen

 Wethouder Adam Elzakalai (Wonen) constateert dat Nederland nog steeds een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers heeft en een gemeente van bijna 100.000 inwoners daarvoor de verantwoordelijkheid moet nemen om het COA te helpen bij de opvang van asielzoekers. “Volgens een richtcijfer van het Rijk is de opgave voor Amstelveen circa 360 asielzoekers. De gemeenteraad stemde daar begin dit jaar mee in en gaf als kaders mee om twee opvanglocaties te realiseren zodat de druk op omliggende wijken en voorzieningen beheersbaar blijft”, zegt hij. Op de Bouwerij in Legmeer komt een opvang voor 60 minderjarige alleenstaande asielzoekers en pand aan de W.H. Keesomlaan is bestemd voor volwassen asielzoekers.

Begeleiding

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de asielzoekers bij hun dagelijkse activiteiten. Volgens woordvoerder Ronald Smallenburg van die organisatie begeleidt zij asielzoekers bij het vormgeven van hun toekomst. “Of die nu hier is of elders, zoals in het land van oorsprong. Zelfredzaamheid vinden we hierbij belangrijk.” Asielzoekers doen ook mee aan activiteiten van het COA of in de buurt, zegt hij. “Zo zijn kinderen vanaf vijf jaar leerplichtig en gaan naar school.”

ILT

De locatie aan de W.H. Keesomlaan ligt in een gebied waarin beperkingen gelden vanwege de luchtvaart (LIB 4). Daarom is een Verklaring van geen bezwaar (Vvgb) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vereist voor de afgifte van een omgevingsvergunning. De gemeente vraagt die aan zodra zij de vergunningaanvraag heeft ontvangen.
Voor de informatieavond ontvangen direct omwonenden en ondernemers volgens de gemeente een uitnodiging per brief. Het COA en de gemeente zijn die avond aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een mail naar vluchtelingen@amstelveen.nl.  Een aantal veel gestelde vragen wordt plenair beantwoord.  Men vragen kan met ook terecht bij amstelveen.nl/vluchtelingen

4 REACTIES

  • Ga jij zitten met nog een paar anderen of met je hele gezin in een voormalig kantoorpand, waar je elke scheet van elkaar hoort? Niet zo zeiken, jongen!
   Dat de overheid volledig maling heeft aan de soc woningbouw is een ander probleem, ook het gedoe komend vanuit asociale elementen van NIMBY’s uit de bevolking rondom diezelfde sector.

 1. Ga jij voor mijn dochter van 30, die al 12 jaar op de wachtlijst staat voor een betaalbare huurwoning, bepalen waar zij wel of niet wil wonen? Voor jan en alleman wordt er wat geregeld qua huisvesting (asielzoekers, Oekraïners, MOE-landers enz.) maar als je geboren en getogen bent in Nederland, mag je helemaal achter aansluiten in de wachtrij. Met dank aan VVD, CDA, D66 en PvdA.

  • Ja, daarin heeft u volkomen gelijk. Er is door het neoliberale oftewel laat-Gods-water-over-Gods-akker beleid totaal geen beleid gevoerd, maar dat moet u niet af reageren op statushouders die helemaal niets hebben en dat gebeurt nu uitgerekend wel. Deze mensen slapen anders op straat en uw kinderen niet.
   Trouwens wie heeft in meerderheid op deze partijen gestemd? Waren wij dat zelf niet? En nu rent een aanzienlijk dom deel van de bevolking achter de zoveelste idioot aan, die ook ook maar wat doet. Noem ze maar op!
   Sint Pim, Santa Rita, Sint Thierry , de BBB-mevrouw en nu Sint Geert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.