Het lijkt er voor Amstelveen slecht uit te zien voor de zorg, met een gemeentebestuur dat voornamelijk uit liberalen bestaat. Die luisteren liever naar geld dan naar mensen, betoogde SP-Tweede Kamerlid en campagneleider voor zijn partij Jimmy Dijk vrijdagavond in Uithoorn.

De bijeenkomst over de gezondheidszorg was georganiseerd door de SP-werkgroep Uithoorn, maar er was ook een Amstelveense delegatie. Onder meer oud SP-raadslid Marina Casadei was er.

250.000

De SP is de aanstichter geweest van de beweging voor het Nationaal ZorgFonds. Dat bestaat inmiddels ook uit kiezers en leden van andere partijen. Het aantal steunpilaren heeft inmiddels de 250.000 overschreden. Casadei constateerde dat de wachtlijsten voor o.a. GGZ, jeugd- en ouderenzorg steeds langer zijn geworden sinds de marktwerking haar intrede deed. “Het gaat om geld”, zei Dijk. Verzekeraars, geholpen door de overheid, bepalen bijvoorbeeld waar een ziekenhuis gewenst is. Daarvan gaf hij VVD en D66 de schuld, hoewel CDA en CU in die visie mee hobbelden; die laatste komen er nu langzaam ervan terug.

Cynisch

Een salamitechniek, noemde Dijk de gang van zaken in de gezondheid, waar steeds meer ziekenhuizen worden gesloten. Zij worden volgens het Tweede Kamerlid, die het woordvoerderschap over zorg van Renske Leijten overnam, langzaam afgeschaald; onder meer met het argument ‘personeelstekort’ dat in stand wordt gehouden door slechte betaling en weinig ruimte om toe te komen aan echte zorgverlening. Daarbij durft men vaak niet te praten uit angst voor represailles. Volgens Dijk is de kiezer nu aan het zoeken, vandaar een man als Omtzigt en diens nieuwe partij. Hij wilde niet alleen maar cynisch zijn, maar buiten een Nationaal ZorgFonds kan de zorg eigenlijk niet meer. “Je kunt wel cynisch gaan doen over het beleid, maar dan moeten we naar onszelf kijken”, zei hij. Er komen nu – volgens hem met tegenzin – demonstraties in de zorg. “Die demonstranten hebben niets met politiek, maar zij worden elke dag ermee geconfronteerd dat het écht zo niet langer kan.” Verzekeraars zijn elkaars concurrenten, hebben een commercieel belang en werken samen met de overheid, zei hij.

Gemeenteraad

Dijk is nu Kamerlid, maar heeft ook in de lokale politiek ervaring. Hij was onder meer dertien jaar lang raadslid in Groningen. Volgens hem verdient een kamerlid, buiten toeslagen, negen mille per maand. Zelf krijgt hij 3100 euro omdat het meeste naar de partij gaat. “Ik heb het prima en kan er best van rondkomen”, voegde hij daaraan toe. “Ik schrok me dood toen er ongeveer duizend euro bij op mijn rekening werd gestort, wegens reiskosten en zo.” Ooit was het voorstel van de SP in te leveren op de vergoeding van raadsleden (ongeveer € 1600 per maand) in Amstelveen, maar alle andere fracties waren daartegen.

Menselijk

Volgens Dijk heeft men in Den Haag wel bedacht dat ouderen langer thuis moeten wonen, zodat de  verzorgingshuizen konden verdwijnen, maar er is geen zorg aan huis. Efficiency is wat de zorgbedrijven zeggen te willen, maar de SP’er betoogde dat men vragen kan stellen daarover als de zorg van deur naar deur moet.  Hij noemde als voorbeeld de door de SP gerunde zorginstelling in Oss, waar de tijd wordt gegeven die de zorg nu eenmaal kost. “De medewerkers doen gewoon wat nodig is”, zei hij. Om dat vervolgens tegenover de bedrijven te stellen die voor elke handeling een afgemeten tijd hebben. “We moeten naar een menselijke manier van zorg verlenen.” De steeds knellender worden bureaucratie is ook iets wat zorgverleners dwars zit. Volgens hem zitten de opleidingen voor zorg vol, maar zijn velen daarna in de eerste twee jaar het vak al weer uit. Teleurgesteld. “Wij hebben als partij een heel lange historie in de zorg.” Mede op basis van die ervaring vindt de SP dat elke vorm van marktwerking erin moet verdwijnen, evenals het eigen risico. En met moet in de zorg mét en niet óver zorgverleners praten, vond hij.

Foto: Op de voorgrond Jimmy Dijk en achter hem Aldo Schelvis, leider van de avond.

1 REACTIE

 1. Natuurlijk is het goed dat men naar de kosten van de zorg kijkt, maar het is volledig uit de hand gelopen, omdat er
  – Een overdreven concurrentie. Elk jaar krijgen we weer een heel circus omtrent overstappers. Op dit moment zijn er een 550 verschillende soorten van polissen.
  – De verantwoording die elke zorgverlener is zwaar overdreven. Men moet nu zo’n 15 tot 25% van de tijd bezig zijn met administratieve taken ( kosten ???) op elk niveau. Dit kan (veel) minder.
  – Men kijkt totaal niet naar wat de ene bezuiniging voor impact heeft op een andere. Bijvoorbeeld ; Het opheffen van streekziekenhuizen zal de gemiddelde afstand van ambulances behoorlijk doen stijgen of het opheffen van de verzorgingshuizen van aanrijroutes van wijkverpleegkundigen of toenemende aantal ziekenhuisopnames van ouderen door valpartijen en uitdroging. Het is zelfs van invloed op de doorstroming in het woningaanbod. ( een heel ander maatschappelijk probleem)

  Conclusie
  De stijgende kosten van de zorg komt beslist niet alleen door de vergrijzing, maar ook door het doorgeslagen marktdenken. Er zitten een heleboel elementen van dat Nationaal Zorgplan die voor iedereen menselijker en financieel aantrekkelijker zullen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.