Directie en bestuur van de exploiterende stichting moeten opstappen bij het Cobra Museum. Kennelijk wil fractievoorzitter Jet Smit van de VVD (foto) in de gemeenteraad, die zich denker en verbinder noemt, onder die voorwaarde doorgaan met het museum en het de jaarlijkse subsidie van € 1,2 miljoen blijven geven.

Smit heeft het zogeheten extra raadsgesprek woensdag gevolgd en constateert dat er noch bij directeur Stefan van Raay, noch bij het bestuur van de stichting een eigen schuldgevoel is. Geen ‘mea culpa’ dus.

Geen collectie

Overigens geeft zij toe dat de VVD-wethouder Piet van den Heuvel en het gemeentebestuur in diens tijd verzuimd hebben te bedingen dat de collectie van Karel Stuivenberg, waarvoor het museum werd gebouwd, eeuwigdurend in bruikleen zou worden gegeven. Stuivenberg verkocht in 2002 de honderden schilderijen, waarmee het Cobra Museum geen collectie meer had. Het restant is eigendom van de gemeente. Er was geen juridische grond waarop de verkoop tegengehouden kon worden, stelt Smit vast. “Een huis zonder ziel”, noemt zij wat er overbleef. “Opeenvolgende directies hebben jarenlang geprobeerd invulling te geven aan het concept “Cobra zonder Cobra”. En dat gebeurde, zeker de laatste jaren op een zeer creatieve, beeldende en aansprekende manier,” schrijft zij. Maar de kosten waren steeds hoger dan de inkomsten en het aantal bezoekers daalde constant, voegt Smit er aan toe.  “De vraag van de gemeente naar een meerjarige en robuuste financiële planning bleef maar onbeantwoord.”

 Bubbel

Directeur Van Raay en voorzitter Staub van het stichtingsbestuur hebben geen inzicht in het ontstaan van de hoge structurele tekorten en de bedrijfsvoering in het algemeen, meent ze. “De schuld van €700.000 die het museum op dit moment heeft openstaan, bleek voor directie en bestuur een volkomen verrassing.” Met reguliere tarieven voor museum toegang in het algemeen bleek men volgens haar niet geheel bekend. “Regelingen omtrent korting op toegangsbewijzen of wie de gratis tegoedbonnen voor de lokale horeca betaalde: men moest de raad het antwoord woensdag schuldig blijven.” Het Cobra Museum zit volgens haar in een eigen bubbel en ziet niet meer het verband tussen oorzaak en gevolg. Het museum kan dan wel een emotionele kant hebben, maar er is ook een zakelijke. “De gedachte dat als er maar meer grote en dure tentoonstellingen geprogrammeerd worden het dan vanzelf wel goed komt, getuigt van wensdenken en niet van realisme.”  Het is intussen wel gemeenschapsgeld waarmee culturele subsidies worden betaald en daar moet men volgens Smit zorgvuldig mee omgaan. “Het huidige Cobra bestuur en de huidige directie hebben te lang een roze bril op gehad en willen niet inzien dat de aanpak zoals zij die voorstonden en nog voorstaan niet leidt tot de instandhouding van een levensvatbaar museum. Dat het college het vertrouwen in leiding en bestuur van het Cobra heeft opgezegd begrijp ik volkomen. Dit kan zo niet doorgaan, we kunnen dit aan Amstelveen niet langer uitleggen.

Redding

Persoonlijke vindt ze dat het roer drastisch om moet om het museum te kunnen behouden. “Niet het museum zelf is namelijk het probleem, ook niet het ontbreken van goede ideeën, het probleem ligt bij de bedrijfsvoering en dus bij de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn.”

Als de directie en het stichtingsbestuur werkelijk het museum een kans wil geven voort te bestaan, dan stappen zij allemaal op en maken zij plaats voor een nieuwe generatie, vindt Smit. “Ik durf te wedden dat een groot gedeelte van de raad dan met liefde in 2024 die jaarlijkse € 1,2 miljoen aan subsidie weer zal toekennen.”

17 REACTIES

 1. VVD ,de partij die zo op onze centjes let over de laatste 15 jaar ongeveer;
  Cobra 1 miljoen per jaar gemiddeld
  De drol €325,000 plus verplaatsen bedrag onbekend.
  Supgebeuren €125.000 meestal dicht.
  Poelstrandje bedrag weet ik niet.
  Bunker €60.000
  Gesol met varkentje 3 x verplaatst bedrag onbekend.
  Allemaal uit de koker van de VVD met natuurlijk haar dienstmeisjes.

  Ondertussen heeft men wel flink bezuinigd op allerlei andere culturele zaken, zoals volksuniversiteit, kunstuitleen, bibliotheek of moest men het met vrijwilligers doen waardoor de kwaliteit veelal achteruit ging.

  Wil de VVD er dan na 25 jaar verlies de stekker eruit trekken. Nee, schrijft mevr Jet dan; Het is allemaal de schuld van het huidige bestuur, want zij leefden in een bubble!

  En de laatste 25 jaar dan waarin maar 2 x winst is gemaakt en waarin de de VVD 6 x in het college heeft gezeten? Dan barst je toch in een homerisch schaterlachen uit en bij menig partijgenoot zal het schaamrood op wangen staan, vanwege een dergelijk soort domme uitspraak.

  Maar ja , de VVD heeft gesproken, dus dan zullen hun politieke schoothondjes in het college en de raad er wel achter aan rennen

  Zoals ik in vorige reacties al heb geschreven. Een Cobra doet het niet in Amstelveen. Als men ( moderne) kunst wil zien , gaat men wel naar Amsterdam , niet naar het nog in wezen slaapdorp Amstelveen.

 2. Onbegrijpelijk en onverantwoord, dit standpunt van de VVD.

  De openstaande schuld van €700.000 van die bodemloze put was kennelijk niet alleen een volkomen verrassing voor directie en bestuur ervan, maar ook voor de verantwoordelijke wethouder. En die is van de VVD..

  Dit feit maakt de woorden van het VVD-Raatslid toch weer begrijpelijk.

  Frank Bikker vergat in zijn opsomming de ruim 1 miljoen euro voor het ongebruikte houten noodgebouwtje aan de Randwijcklaan, typisch een staaltje van lobbyisme en vriendjespolitiek. En dat malle bunkertje heeft wel wat meer gekost dan 60.000 euro, denk ik.

  De VVD smijt met gemeenschapsgeld zonder dat de gemeenschap daar beter van wordt.

  • De wethouder heeft jaar op jaar zijn ongenoegen over de verkiezen laten blijken en keek dan ook uit naar 2020 toen er een einde kwam aan het contract dat hem verlichtte tot de jaarlijkse subsidie. Wel eerlijk blijven, maar dat valt nu eenmaal die toch al de pest heeft aan een bestuurder niet mee. Overigens was Raat destijds nog wethouder van Financiën. Maar nu maak ik mij in uw visie weer schuldig aan het woordvoerderschap van de VVD. Overigens dat onbenullige gebouwtje in Randwijck werd door de buurtbewoners voorgedragen voor behoud. Dat is nu eenmaal democratie. Overigens weigert u herinnerd te worden aan het feit dat het gebouw destijds een sjoel en een Joodse school was. Maar met Joden hebt u niet zoveel….

  • Dat houten gebouwtje werd door de buurtbewoners ‘voorgedragen voor behoud’ omdat zij bezwaar hadden tegen de nieuwbouwplannen op die plek. De eigenaar liet zich graag riant uitkopen.

   Ik wees hier alleen op omdat deze miljoenenuitgave opvallend ontbrak in de opgave van Frank Bikker.

  • Ik was nog iets vergeten van mijn opsomming, waarbij je toch je wenkbrauwen moet fronzen. Namelijk de aankoop van de Bajes in 2013 door de lokale VVD trofee Mancinelli voor een “marktconforme” prijs, waar nu de VVD kantine is gevestigd , hun propagandablaadje in elkaar wordt gerommeld en een enkele keer kavelveilingen. Je moet vreunden toch wat gunnen niet waarnaar?

 3. De VVD is toch ook die partij van de keuze voor een open verkeersriool, de verbrede A9, voor ik meen 40 miljoen euro lokaal belastinggeld, in plaats van een gratis ondertunneling door de rijksoverheid?

 4. U gaat te ver, Johan Bos.

  Ik heb kritiek op vriendjespolitiek, lobbyisme en cliëntelisme.op kosten van de gemeenschap. Aankoop van het houten noodgebouwtje van de Hervormde Kerk aan de Randwijcklaan voor een miljoen euro was daar een voorbeeld van.

 5. “Smit (VVD): Cobra Museum kan blijven met andere directie en nieuw bestuur.” Deze uitspraak valt in de categorie college kan blijven, maar met andere wethouders en een nieuwe gemeenteraad”.

 6. Democratie betekent volgens VVD en Johan Bos dat handige en welbespraakte burgers een bestuurder zodanig kunnen bewerken dat hij bakken gemeenschapsgeld besteedt aan hun wensen en liefhebberijen. En wee degenen die daarvan wat zeggen.

 7. Johan Bos, ik baseer mij op wat u schrijft en op de dingen die u daarin goed- en afkeurt. Dat zou u ook moeten doen, want alleen op die manier vermijdt u ongegronde beschuldigingen.

  Een aantal schijnbaar vriendjespolitieke begunstigingen door de VVD verdienen nader journalistiek onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.