In samenwerking met Stadsdorp Elsrijk organiseert Boekhandel Blankevoort een serie zogeheten ‘Elsrijklezingen’ in de grote (kerk) zaal van Huis Elsrijk aan  de Graaf Aelbrechtlaan 138 (gebouw van Apostolisch Genootschap). De eerste daarvan heet ‘De betekenis van Multatuli, toen en nu’ en wordt gehouden op woensdag 11 oktober (20.00 uur).

Dik van der Meulen (biograaf van Willem III en van Multatuli) houdt die. Hij behalve biograaf ook Amstelvener (foto onder).

Klimaat

Multatuli heeft met zijn Max Havelaar grote invloed gehad op de afschaffing van het Cultuurstelsel. De vraag die in de lezing komt boven drijven, is of er 160 jaar later ook een les uit zijn werk te trekken valt voor vandaag.

Ongelijkheid, armoede, uitbuiting, vrouwenrechten en zelfs het klimaat zijn thema’s die anderhalve eeuw geleden al voorkwamen in het werk van Multatuli (pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker (1820-1887). De opvattingen die hij hierover verkondigde doen ook nu nog verrassend eigentijds aan, zegt Van der Meulen. Bovenal geldt dit natuurlijk voor een onderwerp dat velen vandaag de dag weer bezighoudt: het koloniale verleden van Nederland. Eind 2022 heeft de Nederlandse regering eindelijk haar excuses aangeboden voor de misstanden die Multatuli al in 1860 in zijn Max Havelaar aan het licht bracht. Op dit onderwerp én andere zaken in Multatuli’s geschriften die de actualiteit nog altijd beheersen, zal Multatuli-biograaf Dik van der Meulen tijdens zijn voordracht uitvoerig ingaan.

Rusland

Op woensdag 1 november heeft Michel Krielaars (NRC-boekenredacteur en Ruslandkenner) een lezing over ‘Musici onder Stalin en leven onder Poetin’, met medewerking van mezzosopraan Henriëtte Schenk en pianiste Irina Antonova, naar aanleiding van zijn boek ‘De klank van de heilstaat’. De actuele situatie van de oorlog van Rusland met Oekraïne komt ook daarbij aan de orde.

Generaal Spoor

Op woensdag 22 november spreekt dr. Rémy Limpach over zijn boek ‘De brandende kampongs van generaal Spoor’ en over het onderzoekrapport ‘Over de grens over het geweld in de dekolonisatieoorlog 1945-1949’.

Aanmelden voor de Elsrijklezingen kan via elsrijklezing@stadsdorpelsrijk. Er worden geen toegangskaarten verkocht. Een vrijwillige bijdrage afloop wordt zeer op prijs gesteld. Organisatie: Jurjen Pen en Stan Meuwese (06-51073615).

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.