De stichting die, naast de Portugees-Israëlitische synagoge in Amsterdam, ook de daaraan verbonden begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel beheert, krijg twee miljoen euro subsidie van het Rijk. Beide zijn rijksmonumenten. Met elf andere organisaties die cultureel erfgoed beheren deelt de Stichting Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlietische Gemeente (CEPIG) in totaal 35 miljoen.

Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed meegedeeld. Het geld is bestemd om te “kunnen investeren in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers”.

Iconen

Volgens minister Van Engelshoven wordt de historie van Nederland mede verteld door iconische monumenten als de synagoge en de begraafplaats. “In Nederland hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn”, zegt ze. “De meeste monumenten staan er goed bij, maar er zijn er ook die extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen  blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om zo voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst.”

Parels

In overleg met de Rijksdienst wordt vastgesteld hoe de middelen worden aangewend.Op welke wijze de toegezegde middelen zullen worden aangewend, “Daarover valt op dit moment nog niet veel te zeggen”, zegt de organisatie die het beheer over Beth Haim voert. ‘Beide Rijksmonumenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vertellen de rijke en bewogen geschiedenis van de Portugese Joden die zich begin 17e eeuw in ons land vestigden. De steun vanuit het ministerie helpt ons om deze prachtige Nederlandse iconen, de parels van ons erfgoed, in al hun glorie aan volgende generaties door te geven.’

Andere monumenten

Grotere bedragen gaan naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (€ 7,5 miljoen), Abdij Rolduc in Kerkrade (€ 7 miljoen), de Sint-Janskathedraal in Den Bosch (€ 5 miljoen), dierentuin Artis (€ 4 miljoen) en Diergaarde Blijdorp (€ 4 miljoen). De twee miljoen die, behalve Beth Haim, ook Kasteel Amerongen en Landgoed Middachten ontvangen wordt door het ministerie gezien als een financiële impuls. Daarnaast krijgen de museumhuizen van Hendrick de Keyser, de Oude Groninger Kerken, Landgoed Elswout en het Waterloopbos in Marknesse (Flevoland) elk een half miljoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.