Energiecoöperaties zijn volgens de gemeente belangrijk. Dus ook de coöperatie Amstelveen Ecostroom. Die plaatst op twee flatcomplexen aan het Oostelijk Halfrond zonnepanelen, maar maakt ook ruimte voor zogenaamde ‘Postcoderoos-projecten’.

Het betekent dat men in de omgeving van de aldus opgewekte elektriciteit gebruik kan maken. Inwoners die in de buurt wonen en zonne-energie willen opwekken, maar dat via hun eigen dak niet kunnen mogelijkheid, kunnen deelnemen aan dit zonnepanelenproject. Ecostroom start begin november met het leggen van de zonnepanelen.

Postcoderoos-projecten

Na het eerste project in 2019 plaatst Energiecoöperatie Amstelveen Ecostroom nu zonnepanelen op het appartementencomplex aan het Oostelijk Halfrond 11 t/m 49 en op het appartementencomplex aan de Camera Obscuralaan 390 t/m 428. Inwoners die wonen in dezelfde postcode als de appartementencomplexen met zonnepanelen en de aangrenzende postcodes, de zogenaamde postcoderoos, kunnen meedoen en hebben het eerste recht op koop. In dit geval zijn dat de postcodes 1077, 1078, 1079, 1081, 1082, 1083, 1096, 1181, 1182, 1183, 1185 en 1186.

Gemeente

Het klinkt als muziek in de oren van wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid, die zegt dat de gemeente dergelijke bewonerscollectieven toejuicht en graag ondersteunt. “Energiecoöperaties passen goed in het beleid van de gemeente en worden gestimuleerd via het Servicepunt Energieadvies van de gemeente. Lokaal opwekken van groene energie is goed voor het milieu en voor de portemonnee van de leden van de coöperatie.”

Netjes

Netjes Beheer is er ook bij betrokken. Directeur Wilma Schoonderbeek-Netjes: “Dit project is voor onze huurders zeer interessant. Deze twee projecten zijn de eerste van in totaal negen daken die wij op deze manier met Ecostroom beschikbaar willen maken. Hiermee geven we onze huurders de mogelijkheid te profiteren van de opbrengt en dragen we bij aan het verder verduurzamen van de gemeente Amstelveen.”

Transitie

Ook voor andere mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, omdat zij bijvoorbeeld een woning huren, in een appartement wonen of een koopwoning hebben waarbij het dak te klein is of niet geschikt voor zonnepanelen is wegens bijvoorbeeld schaduwwerking is dit een interessante mogelijkheid, zegt Ecostroom. En ook degenen die al zonnepanelen op hun eigen dak hebben of mensen die graag willen bijdragen aan de energietransitie kunnen terecht bij de coöperatie. “Als er voldoende deelname is in de omgeving en er zijn nog participaties over, kunnen ook geïnteresseerden buiten de postcoderoos deelnemen”, zegt die.

Terugverdienen

Volgens Ecostroom worden de kosten van een paneeleenheid (€ 350), wat gelijk staat aan zo’n ¾ deel van een zonnepaneel, in 5-8 jaar terugverdiend. “Door de verkoop van de stroom en een subsidie van het Rijk ontvangen de deelnemers jaarlijks een uitkering van de coöperatie.” Die zorgt voor aanleg van de zonnedaken, onderhoud van de installatie en de ledenadministratie. De panelen zijn verzekerd en hebben een garantie van 25 jaar. Meedoen kan al vanaf twee paneeleenheden. Aanmelden kan via amstelveen@ecostroom.nu of via de website https://ecostroom.nu/.

 De ambitie is om de zeven resterende daken die Netjes Beheer ter beschikking stelt –  en in de toekomst meer projecten in Amstelveen – te realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.