Het eerste resultaat van ‘intensieve samenwerking’ met eigenaar Unibail-Rodamco- Westfield (URW), noemt de gemeente het. Zij staat op het punt de ‘intentie’ met URW vast te leggen om het Stadshart gezamenlijk te verlevendigen, te beginnen met de uitbreiding van de Rembrandthof aan de Rembrandtweg.

Overigens is er geen officieel tekenmoment van de ‘intentieovereenkomst’, meldt een gemeentelijke woordvoerster. URW komt dinsdag met een getekend exemplaar.

Verlevendiging

Met de merkwaardige gang van zaken, geen ‘tekenmoment’ omzeilden de partijen ook de aandacht van de media, en daarmee lastige vragen. URW is eigenaar van de winkels in Binnenhof, Rembrandthof en de Schouwburggarage in het Stadshart. De overeenkomst betreft dus voornamelijk de uitbouw van Rembrandthof. Die uitbreiding is volgens de gemeente het een eerste project dat zij, na vele jaren over de ‘verlevendiging’ van onder meer het Stadsplein te hebben gepraat, gezamenlijk met URW oppakt. Architectenbureau Rijnboutt kreeg daarbij de opdracht de openbare ruimte en de gebouwen in het Stadshart goed op elkaar aan te laten sluiten.

Onuitgewerkte plannen

Wethouder Floor Gordon, die haar collega Herbert Raat als verantwoordelijke voor het Stadshart opvolgde, geeft toe dat er een lange voorgeschiedenis is van plannen die de uitvoering niet haalden. Volgens heeft de gemeente daarvan geleerd dat zij veel intensiever met de particuliere onderneming URW moet samenwerken. “De investering die we het afgelopen jaar hebben gedaan in die hernieuwde samenwerking, gaat nu als eerste zichtbaar worden bij het Rembrandthof”, zegt ze. Gordon hoopt er op nu sneller het Stadshart ‘nieuw elan’ te kunnen geven. Het moet volgens haar ‘een aantrekkelijke, groene en gezellige plek’ worden, met ‘activiteiten voor alle doelgroepen’.

Tot de oude en niet uitgewerkte plannen van URW behoorde de uitbreiding van het winkelcentrum die de eigenaar wilde in de Schildersbuurt, maar waar de gemeente een stokje voor stak. Die buurt kan men voor de lokale woningmarkt volgens de gemeente niet missen, wat nog steeds haar standpunt is. Overigens heeft URW wel woningen in de buurt gekocht, die nu, tot ergernis van de SP, leeg staan. De vergroting van een winkelcentrum is elders uitgevoerd.

Samenwerking

De gemeente, URW en Rijnboutt hebben hun krachten gebundeld in het project om het hart van Amstelveen te verlevendigen, zegt de gemeente. “Rijnboutt is aan zet om al deze plannen, samen met de betrokken partijen in het Stadshart, goed op elkaar aan te laten sluiten.”

Volgens de gemeente heeft Vincent van der Vegte van URW daarover gezegd dat die planning een “uitgelezen kans” is in het Stadshart te transformeren tot “een dynamische en levendige woon-, werk-, winkel- en verblijfsbestemming”.

Rembrandthof

URW heeft volgens de gemeente beloofd met de renovatie en uitbreiding van het Rembrandthof te beginnen, ‘waarbij de entreegebieden van het Stadshart ook worden gerenoveerd’. De winkelpuien van de Rembrandthof aan de Rembrandtweg komen 10 meter naar voren, waardoor er extra winkelruimte ontstaat. Overigens heeft het winkelcentrum nu al met leegstand te maken en de ondernemers met hoge huren. Het gaat om een uitbreiding in twee fases: Van ingang 2 tot ingang 4 van het Rembrandthof en van ingang 4 tot aan Galerij. De uitbreiding wordt volgens de gemeente ‘gebouwd met duurzame materialen en krijgt een groen dak’. Overigens zegt zij dat de uitbreiding nauw samenhangt met de herinrichtingsplannen en vergroening van de openbare ruimte, opdat winkels en ruimte ‘straks naadloos op elkaar aansluiten’.

Foto: Kollaard architecten

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.