De twee musea in Amstelveen voelen niets voor een fusie, uiteindelijk om het Cobra Museum (financieel) te redden. Een teleurstellende reactie, vindt cultuurwethouder Herbert Raat. Die liet bureau DSP de zaak onderzoeken en in een rapport kwam het met vier verschillende opties voor samenwerking.

De musea lieten weten dat zij geen van de vier serieus nemen. In wezen dreigt nu Raat met het stopzetten van de subsidie. Alleen al aan Cobra wordt jaarlijks 1,2 miljoen geschonken. Overigens heeft museum JAN een  gezondere financiële huishouding. “Omdat wij het rapport niet zondermeer kunnen negeren, zal deze ontwikkeling ook moeten worden meegenomen in de weging van de recent gedane meerjarige subsidieaanvragen van de musea”, zegt Raat namens B&W.

Identiteit

Volgens hem blijft nu de mogelijkheid de exploitatie van het Cobra Museum minder kwetsbaar te maken en de toename van de maatschappelijke waarde te vergroten onbenut. De musea verzetten zich tegen de vorming van één museale organisatie, die een of twee vestigingen heeft. “De beide musea hebben een geheel eigen identiteit, programmering/profiel en sfeer”, zeggen zij een brief aan het college. “Daarbij speelt ook de grote complexiteit van de integratie / fusie met betrekking tot de juridische structuur en eigendomsverhoudingen bij beide organisaties. Ze zijn zodanig verschillend, dat dit tot onnodige complexiteit zal leiden.”

JAN

Museum JAN staat wel positief tegenover het intensiveren van de samenwerking, maar vindt één organisatie “niet van meerwaarde voor Museum”.  Het zegt dat het museum al jaren, ondanks Corona, zelfstandig groeit qua bezoekersaantallen en inkomsten en financieel gezond is.

Anders ligt dat laatste voor het Cobra Museum, waar elk jaar veel gemeentelijk geld bij moet. Het is het met JAN eens dat de fusie geen meerwaarde oplevert en die eerder het teniet doen van DNA van beide musea tot gevolg zal hebben. Het Cobra Museum richt zich juist op de versterking van banden met de gemeenschap van Amstelveen, zegt het, maar tegelijkertijd op regionale, nationale en internationale bezoekers, programmering en samenwerking. “Het is van belang voor onze bedrijfsvoering om, zoals bekend, een keer in de twee jaar een (inter) nationale publiekstrekker te programmeren, naast de andere verrassende tentoonstellingen voor de bestaande en nieuwe jonge doelgroepen.”

Constructie

Volgens de gemeente lost de reactie van de musea de discrepantie tussen het (inter) nationale karakter van de musea en de (groten) en deels lokale ondersteuning niet op. Onduidelijk blijft volgens Raat ook waarom een overkoepelend orgaan juridisch ingewikkeld zou zijn, zoals de musea zeggen. “Dit ook omdat een dergelijke constructie reeds in veel gemeenten wordt toegepast.”

Volgens de gemeente zou een fusie de instellingen ook meer zekerheid kunnen bieden in deze financieel minder zekere periode. “Wij nodigen de besturen van beide musea graag individueel uit om de gegeven reactie nader toe te lichten. Ook kunnen dan de eventuele consequenties van deze en mogelijke vervolgstappen worden besproken.”

2 REACTIES

  1. Ik kan me heel goed voorstellen dat JAN geen zin heeft in samensmelten van de organisatie. Zij doen het goed en houden voor grote delen hun eigen broek op, hetgeen je van COBRA niet kunt zeggen. Dat is altijd trekken aan een dood paard geweest. Daar is al gedurende minimaal 20 jaar een miljoen per jaar in gegaan. Een economische uitstraling naar de stad heeft het ook niet of nauwelijks. Het enige wat het uitstraalt is; Van wij, de fine fleur van de maatschappij in Amstelveen hebben ook wat! Een leuk verzamelpunt, waarbij we bij één of andere vernissage ons netwerk weer wat kunnen oppoetsen.
    Van mij mogen ze dat allemaal doen, maar niet in een clubhuis betaald door de belastingbetaler. Koop dan maar je eigen feesttent, waar je naar hartelust kunt borrelen en vorkjes prikken in aanwezigheid van een Dixieland orkestmeester!
    En voor musea , dan gaan we wel naar JAN of Amsterdam waar over het algemeen kunst is te vinden van een heel wat hoger niveau dan in dat hele COBRA.
    Overigens dit is al de zoveelste keer dat ik hier commentaar op heb. Daarbij vind ik het dan vreemd dat Raat toen hij nog financiën in zijn pakket had zeer bedenkelijk aan keek tegen financiering van het COBRA nu een heel ander liedje zingt.
    Afijn , zo de wind waait, waait mijn jasje zullen we maar zeggen.

  2. Als de gemeente niet zoveel geld in de letterlijk bodemloze put van de A9 had gegooid, was er meer geld over geweest voor bijvoorbeeld cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.