Hoewel inwoners veelal hun eigen buren niet kennen, noch weten wie er naast hen woont, zegt de gemeente dat iedereen moet meedoen. Daarom is dinsdag in B en W gesproken over een zogeheten ‘Diversiteitsagenda 2023-2026’ die de gemeenteraad moet vaststellen. Maar bij die agenda gaat het vooral om de lthbi+-gemeenschap.

Zowel wethouder Marijn van Ballegooijen, die er geen geheim van maakt homoseksueel te zijn, als diens collega Floor Gordon hebben de ‘inclusie’ in hun portefeuille.

Kracht

Bij het inclusieve beleid ligt de focus op de diverse (en steeds meer wordende) gendersoorten. “Iedereen die zich wil inzetten voor diversiteit en inclusie kan een beroep doen op ondersteuning van de gemeente”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. “We moeten dit samen doen.”

Amstelveen staat volgens de gemeente bekend als een thuis voor mensen van over de hele wereld met verschillende achtergronden en voorkeuren. “Wij zien dit als onze kracht”, zegt Van Ballegooijen. Volgens hem gaat inclusie over hoe men er samen voor zorgt dat iedereen kan meedoen en hoe men met elkaar omgaat. De gemeente hanteert hierbij een brede definitie, zegt zij.

Niet alleen LHBTI+

Inclusie gaat volgens haar niet alleen over de lhbti+-gemeenschap, maar ook over de internationals, mensen met verschillende geloofsovertuigingen of inwoners met een beperking. De Diversiteitsagenda houdt in dat men concrete stappen gaat zetten in de komende jaren, zegt wethouder Floor Gordon. Volgens haar blijft de gemeente zich uitspreken en zichtbaar maken (onder meer via de regenboogvlag) op dagen die in het teken staan van de lhbti+ gemeenschap. “We ondersteunen de oprichting van een vrouwenhuis en bieden nieuwkomers inburgering op maat.”

Shelter City

Er worden op basis van een beslissing door de gemeenteraad voorbereidingen getroffen om Amstelveen aan te bieden als Shelter City voor internationale mensenrechtenverdedigers. En er wordt uitvoering gegeven aan het VN verdrag handicap.

Rolmodel

De gemeente zegt zelf het goede voorbeeld te geven door diversiteit en inclusie op de werkvloer. Maar ook zegt zij extra verbinding te zoeken met wat er in de samenleving gebeurt, door onder meer input op te halen bij verschillende klankbordgroepen, waaronder de werkgroep ‘Inclusie Amstelveen, iedereen doet mee’ en de lhbti+ focusgroep. Die geven gevraagd en ongevraagd advies op basis van hun ervaringen in de samenleving.

 Regenboog

“We zijn bijvoorbeeld een Regenbooggemeente en daar zijn we trots op”, zegt Van Ballegooijen. Geregeld wappert dan ook bij het gemeentehuis de regenboogvlag. Maar volgens zijn collega Gordon blijft, alle mooie voorbeelden en initiatieven ten spijt, de samenleving in z’n geheel nog voor grote uitdagingen staan. “Wie de actualiteiten volgt kan niet anders dan concluderen dat er nog veel te winnen is als het gaat om tolerantie, acceptatie.” De toon in het maatschappelijke debat verhardt volgens haar en reacties lijken heviger. “Daarom is nieuw beleid voor diversiteit en inclusie absoluut geen overbodige luxe.”

2 REACTIES

  1. Uit de tekst: Amstelveen staat volgens de gemeente bekend als een thuis voor mensen van over de hele wereld met verschillende achtergronden en voorkeuren. “Wij zien dit als onze kracht”, zegt Van Ballegooijen.

    Ik ga hier van over mijn nek. Alsof er een gemeente is die dat niet voorstaat. En alsof het bijzonder is om dit te stellen. Hiep Hoi met een regenboogvlag zwaaien en kijk eens wat inclusief wij zijn. Als je vervolgens met een arbeidshandicap solliciteert word je zelf bij de gemeente Amstelveen al afgewezen. Om nog maar te zwijgen over het bedrijfsleven. Geld verdienen doe je niet met kneuzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.