Volgens de bibliotheek kan een zomervakantie zonder boeken bij jonge kinderen zorgen voor een terugval in hun leesniveau. Daarom deelt zij van 4 juli af gratis vakantietassen uit aan ieder kind dat boeken komt lenen.  De tassen staan klaar in de bibliotheken Stadsplein, Westwijk, Aalsmeer en Uithoorn (op = op).

In de vakantietas zit een kaart met leesopdrachten en de kinderen kunnen hem zelf vullen met nieuwe boeken voor in de vakantie. Medewerkers helpen bij het uitzoeken.

Aanwakkeren

“Een boek moet je grijpen, maar daarvoor heb je wel een boek nodig dat bij je past”, zegt leesconsulent Maarten Spaan van de bieb. “Het moet aansluiten bij je interesses, aantrekkelijk zijn en van het juiste niveau zijn. Wij helpen daarbij en wakkeren de leeshonger aan.”

Volgens hem breiden lezende kinderen hun woordenschat en leesvaardigheid uit. “Dat stimuleert ze om vaker een boek te pakken en zo blijven ze groeien. Dat is de positieve spiraal die we willen bereiken, in de bibliotheek en op school.”

Afsluiter

Als afsluiter van het schooljaar en opmaat voor de zomeractie maakte de bibliotheek video’s met boekentips voor in de klas. Tijdens de coronacrisis heeft de bibliotheek volgens haar het onderwijs geholpen lezen onder de aandacht te houden bij leerlingen.

Lidmaatschap

Kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek. Volwassenen hebben voor een paar euro al een maandabonnement. Wie lid is, kan ook lenen uit de Online Bibliotheek, met duizenden ebooks en luisterboeken. De gratis VakantieBieb-app heeft 60 e-books voor verschillende leeftijden, ook niet-leden.

Kijk voor alle informatie en boekentips op www.debibliotheekamstelland.nl/zomer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.