Natuurlijk had de coalitie gelijk toen die de motie van de complete oppositie over de keuze van een kunstenares, die een beeld mag maken voor de rotonde van het Keizer Karelplein, verwierp. In die keuze waren omwonenden, lokale kunstenaars en gemeenteraad totaal niet gekend. Een ondemocratisch proces eigenlijk, omdat B&W op eigen houtje hadden beslist.

Maar de coalitiepartijen vonden de motie over die gang van zaken totaal overbodig, omdat B&W al hadden toegezegd wat daarin stond. Daarin hadden zij gelijk. Het was een onvoorstelbaar slap geformuleerde motie. Of in de toekomst het college alsjeblieft niet nog eens zelf een kunstenaar wil kiezen en ook even rekening houden met (a) wat lokale creatieven kunnen en (b) met de gemeentelijke cultuuragenda. Maar dat hadden B&W allang beloofd. ‘Schoonheidsfoutje’ gaven coalitiepartijen PvdA en D66 over de eigengereidheid van het college van B&W toe. En daarmee was voor hen, in de samen met de met de (hardere) VVD gevormde meerderheid, de kous af.

Afkeuren

Als de oppositie vindt dat B&W er een totaal ondemocratische procedure op na hielden, moet zij die gewoon afkeuren. Dat had gekund met een motie van afkeuring dus. Maar die kwam er niet. Om over treurnis en wantrouwen maar niet te spreken. Want ja, in Amstelveen houdt men in de raad zoveel van eensgezindheid, dat ik mij afvraag waarom er tien politieke partijen in de raad zitten als die tóch goeddeels allemaal precies hetzelfde willen.

IJver

Inmiddels begreep ik dat sommige raadsleden in de oppositie wel een scherpere tekst hadden gewild. Vroeger, zal wel lang geleden zijn, keurde men iets politiek af of goed. Dat is niet meer zo. Daarom bleef het slappe verhaal – na de nodige achterkamertjes – in de uiteindelijke motie over. Als dit de ergste vorm van tegenstand is, heeft de coalitie weinig te duchten. Volgens sommigen beijverde vooral Burgerbelangen (bbA) zich voor de slapte. Logisch, die partij is zomaar uit de lokale regering gegooid en wil dat natuurlijk geen tweede keer laten gebeuren. En het ‘verbinding-virus’ schijnt ook de oppositie al te hebben aangetast. Zodat in Amstelveen een politieke keuze vrijwel onzin is geworden. Nou ja, je kiest voor VVD of GroenLinks, c.q. SP. Er zijn eigenlijk maar twee of drie smaken. Hoewel de oppositie die slappe tekst door een GroenLinks raadslid liet indienen. Want ook voor ultieme slapte moet men blijkbaar lef hebben….

 

1 REACTIE

  1. Men vindt het hier dus normaal dat de VVD alle zaakjes bedisseld. Wie zich als een slaaf gedraagt , zal ook een slaaf zijn, zei mijn opoe altijd. Daar had ze dus wel gelijk in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.