Vrijdag (29 mei dus) wordt de Amstelveense editie van de allereerste landelijke Balkon Beweegdag gehouden. “Veel mensen kampen juist nu met depressie of sombere gevoelens”, vertelt huisarts Brigitte van Oosten.

Behalve zorgverleners gaat opnieuw de elite (sleutelfiguren, zegt de organisatie) daarin in Westwijk bijvoorbeeld de wijkbewoners voor. De lokale editie van de Balkon Beweegdag wordt georganiseerd door Amstelveen Sport. Van Oosten: “Zo kunnen we elkaar op gepaste afstand vragen: “Hoe voel je je vandaag?”

 Nodig

Onlangs lanceerden verschillende hulpverleners de campagne www.ikhebjenodig.nl. Het doel: maak depressie of sombere gevoelens bespreekbaar. Als hulpmiddel is een krachtige gesprekstaal met de symbolen ontwikkeld. Huisarts Brigitte van Oosten van GZC Duizendblad vertelt: “Mensen met een depressie gaan sneller naar een hulpverlener wanneer zij hiertoe worden gestimuleerd door iemand anders. Het gesprek aangaan over depressie is dus erg belangrijk en dat houden we graag op gang, ook tijdens de coronacrisis.”

Somberheid

Marion Velten, werkzaam als POH-GGZ, bij GZC Duizendblad geeft op dit moment veel consulten via beeldbellen. In haar vlog vertelt ze: Ik spreek nu regelmatig patiënten die last hebben van angst of van somberheid. Juist nu is het belangrijk met elkaar in gesprek te blijven. Want hulp is er, ook in deze moeilijke tijd.” Bij Participe Amstelland zitten dagelijks (ook in het weekend en tijdens feestdagen)  hulpverleners aan de telefoon die ‘een luisterend oor’ en zo nodig hulp kunnen bieden.

Hoofdvraag
De apotheek kan op dit moment weinig cliënten ontvangen. Medicijnen worden bezorgd of opgehaald via de afhaalautomaat. Deze zijn voorzien van de #ikhebjenodig sticker. Daarnaast wordt er gebeld met de patiënten en de verzorgers thuis om zorg te blijven leveren zoals normaal. Apotheker Sek  Hung Chau vertelt: “De stickers verwijzen de mensen naar de website met de vraag:” Hoe voel je je vandaag.” Want dat is de vraag die wij aan onze patiënten stellen en dat is de vraag die onze patiënten ook aan anderen kunnen stellen van wie ze denken dat ze dat nodig kunnen hebben.“

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.