Terwijl het buitengebied nog steeds wacht op een snelle verbinding, heeft ongeveer de helft van de bebouwde kom al glasvezel. In 2021 was wijlen wethouder Ellermeijer er bij toen Bankras de eerste glasvezelkabel kreeg. Dat was de eerste wijk die werd ‘bekabeld’.

 

Inmiddels is het noordelijke deel van de stad klaar en begint men met de aanleg ten zuiden van de A9.

Glasdraad

Die begon in het Oude Dorp. Wethouder Adam Elzakalai van economische zaken en KPN-relatiemanager voor Noord-Holland Michaja Wiener waren er maandag bij. Van het buitengebied kozen de bewoners zelf voor Getnet, maar dat bedrijf haakte af. KPN schijnt met Getnet in gesprek te zijn en in Nes aan de Amstel probeert het lid van de Dorpsraad Henk Jurriën nu mensen te enthousiasmeren voor Glasdraad BV, dat zegt elke inwoner aan te sluiten op glasvezel en redelijk goedkoop te zijn.

Toestemming

Intussen heeft de gemeente overal elders KPN toestemming verleend glasvezel aan te leggen. In de wijken Bankras / Kostverloren, Elsrijk en het Stadshart is dat nu gebeurd. Daarmee is noordelijke deel van Amstelveen klaar. Wethouder Elzakalai vindt het goed dat inwoners, organisaties en bedrijven de mogelijkheid hebben om glasvezel te nemen. “Via glasvezelkabels kan namelijk heel

snel en veel informatie verstuurd worden. Goede digitale infrastructuur is steeds belangrijker nu veel inwoners thuiswerken en steeds grotere hoeveelheden informatie digitaal verzonden worden.” Overigens zijn inwoners niet verplicht zich te laten aansluiten op glasvezel en daarop een abonnement te nemen. Na het Oude Dorp volgen de wijken Keizer Karelpark, Bovenkerk en een gedeelte van Westwijk. Na de zomer start volgens planning de aanleg in Groenelaan en Middenhoven.

Projectfases

De aanleg van de glasvezel gebeurt in verschillende projectfases. Eerst is er de aankondigingsfase. Binnen projecten schrijft KPN 100% van de woningen en bedrijven aan. Dan volgt het fysieke werk in de buitenruimte, de aanleg van de glasvezelkabel en daarna het aansluiten van de woningen en de aansluitingen in hoogbouw. Een klein gedeelte van de kern Amstelveen wordt niet meegenomen omdat daar al glasvezel ligt. Dat is het onderste gedeelte, onder de Schweitzerlaan, Asserring en Sacharovlaan.

Inwoners kunnen een postcodecheck doen op de site www.kpnnetwerk.nl/mijn-status of een haalbaarheidsonderzoek aanvragen op de site www.kpnnetwerk.nl/haalbaarheidsonderzoek. KPN netwerk is bereikbaar op 0880 06 37 44 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. De gemeente wil nog niets kwijt over de aanleg van glasvezel in het buitengebied, maar zegt daarover met een partij ‘in gesprek’ te zijn.

Foto-onderschrift: Wethouder Adam Elzakalai en relatiemanager Noord-Holland Michaja Wiener (KPN) bij de aanleg van glasvezel in het Oude Dorp.

5 REACTIES

  1. Let op dat de glasvezelaansluitingen in het noordelijk deel van Amstelveen helemaal niet ‘klaar’ zijn zoals dit artikel schrijft. Geloof niet zomaar wat KPN en de gemeente melden!

    Want de kabels zijn wel gelegd maar de aansluitingen zijn helemaal nog niet opgeleverd op heel veel adressen. Tik maar wat postcodes in op de site van KPN Netwerk en je ziet dat – zoals bij mij – het uiteindelijk pas in januari 2024 zover is, ik woon in Randwijck.

    Kortom staaltje propaganda van KPN en de gemeente!

  2. Ik heb een jaar lang geprobeerd om een glasvezelaansluiting van KPN voor mijn schoonmoeder in Buitenveldert te regelen. In haar woonkamer was namelijk al een kastje met opschrift KPN glasvezel’. Dat bleek leeg te zijn. Glasvezel ligt in haar straat, maar zij woont op 1-hoog. Volgens de klantenservice van KPN is dat hoogbouw. Dat is een andere afdeling, maar die hebben geen telefoonnummer voor consumenten. Een upgrade van Ziggo was in een week geregeld. Had ik meteen moeten doen. Dom, dom.

  3. Ik zie liever dat deze VVD-wethouder zijn kostbare tijd besteedt aan winkelcentrum Waardhuizen in plaats van met een dame van Koninklijke PTT Nederland voor een foto te poseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.