Toen het Stadshart nog gewoon Plein 1960 heette en het winkelcentrum nog niet zo groot was als nu. Toen er nog geparkeerd werd op het maaiveld, waar gigantische parkeerterreinen waren aangelegd. Daarvan zag men megafoto’s op de historische fototentoonstelling die donderdag door wethouder Herbert Raat (Kunst, Cultuur en Erfgoed) in het expositiecentrum Inzicht werd geopend door een van de platen te onthullen.

Hij deed dat met het aanwezige raadslid Henk Stoffels, overigens een van de weinige raadsleden die er bij waren. De verslaggever zag no Jet Smit (VVD) en Michel Becker (AVA).

Beeldbank

Vertegenwoordigers van historische organisaties als de VHA waren er des te meer. De wethouder dankte vooral Dick Huijer, de beheerder van de gemeentelijke historische beeldbank, zonder wiens hulp de expositie eigenlijk niet mogelijk was geweest. Raat sprak zich ook ver de toekomst van het Stadshart, met een zeven zalen tellende bioscoop van Pathé en de gevel van de cultuurstrip die totaal verandert.

Archiefbeelden

De tentoonstelling geeft aan de hand van oude archiefbeelden een inkijkje in de aanleg van de Rijksweg A9 en de ontwikkelingen in het Stadshart van Amstelveen. Wethouder Herbert Raat zei verder onder meer dat men InZicht kent als centrum waar men kan zien hoe Amstelveen er in de toekomst uit gaat zien. “Maar met deze historische tentoonstelling laten we ook zien dat we het verleden niet vergeten. En dat er ook elementen zijn die in al die tijd zijn gebleven. De echte iconen zoals de Annakerk en het Oude Dorp, maar ook het Zwijntje.”

En het zwijntje stond destijds voor de winkels van Witteveen en Voss. Amstelveen InZicht is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en de eerste zaterdag van de maand van 12.00-17.00 uur. Het belevingscentrum bevindt zich boven de bibliotheek op Stadsplein 103 en is een initiatief van de gemeente Amstelveen, Rijkswaterstaat en de Vervoerregio Amsterdam. De tentoonstelling duurt tot 1 augustus 2022.

Beeldbank

De fototentoonstelling is zorgvuldig samengesteld door medewerkers van de gemeente Amstelveen en Rijkswaterstaat. De afgelopen jaren is veel gedaan om zoveel mogelijk gemeentelijk historisch materiaal te digitaliseren. Het resultaat hiervan is te vinden op beeldbank.amstelveen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.