In de categorie ‘visionair’ is de gemeente Amstelveen tot winnaar van de Global Goals Gemeenteverkiezing 2022 uitgeroepen. Er waren ook prijzen in de categorieën Verbinder en Grensverlegger, die respectievelijk naar Aalten en Opsterland gingen. Voorzitter Jan van Zanen van Zanen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), oud-burgemeester (en ereburger) van Amstelveen en tegenwoordig burgemeester van Den Haag, maakte de prijswinnaars bekend op het congres van zijn organisatie.

Anderhalf jaar geleden  werd Amstelveen een SDG-gemeente doordat de gemeenteraad een motie van Actief voor Amstelveen (AVA) aannam. Het betekende dat lokaal de zeventien VN-doelen voor het ontwikkelen van duurzaamheid plaatselijk werden aangenomen en Amstelveen zich aansloot bij de vier grote en 62 andere gemeenten.

Trots

Nadat de gemeente een paar weken eerder was genomineerd kon Van Zanen dinsdag de prijs uitreiken aan burgemeester Tjaopko Poppens omtrent  de vertaling van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in een raadsprogramma. Burgemeester Poppens zei trots te zijn dat Amstelveen als meest visionaire gemeente uit de bus is gekomen. “Het is ook bijzonder dat de nieuwe raad als eerste actie het initiatief neemt met de duurzaamheidsdoelen aan de slag te gaan.” In 2015 namen de lidstaten van de Verenigde Naties de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen aan: Global Goals als agenda voor ‘een betere en duurzame toekomst voor iedereen’. Volgens de gemeenteraad raken deze doelen op allerlei manieren de taken van gemeenten, zoals wat betreft kansengelijkheid, deelname aan de samenleving, verduurzaming, energietransitie en een prettige en veilige leefomgeving. Gemeenten vormen volgens Amstelveen een onmisbare schakel bij het invulling geven van de SDG’s.  Amstelveen heeft zich aangesloten bij de VNG-campagne ‘Gemeenten4GlobalGoals’. Amstelveen kreeg de prijs voor het SDG-raadsprogramma dat de nieuwe gemeenteraad op zijn eerste vergadering heeft vastgesteld. Een raadsprogramma specifiek gericht op de SDG’s is volgens de gemeente uniek in Nederland. Deze raadsperiode heeft de gemeenteraad een eigen SDG-agenda, met drie duurzame kernwaarden: participatie, leefbaarheid en inclusiviteit. Per jaarthema zijn er twee raadsambassadeurs die samen met een werkgroep SDG het jaarthema verder vormgeven.

Bekijk het SDG-Raadsprogramma (agendapunt 4.2).

Foto: Van Zanen (2e van rechts) met prijswinnaars; Poppens uiterst rechts

16 REACTIES

 1. Na enig zoeken blijkt SDG te staan voor Sustainable Development Goals.

  Als SDG-gemeente had Amstelveen zich hard moeten maken voor een railverbinding tussen Almere en Schiphol (Randstad) ipv een verbreding vd autoweg A9 die strijdig is met alles wat duurzaam is.

  • Hadden we u maar als bestuurder gehad. U weet het nu ook al beter dan die stomme VNG. Betere visie op het beleid als SDG-gemeente. Stom hoor dat de VNG niet wist dat de visie van Amstelveen waardeloos is. Maar u wilt niet anders dan op deze site blijven roepen hoe het allemaal had gemoeten…..

   • Mijn reactie werd herhaaldelijk niet geplaatst. U weet natuurlijk van niets, maar ik meld het toch maar 3ven.
    Inbox

    Robert van Waning
    21:40 (17 minuten geleden)

    Kom eens kijken in het centrum van Amstelveen. Noemt u dat een voorbeeld van ‘duurzame ontwikkeling’? Ik niet. Het is een blunder van historisch formaat.

    Bestuurders hebben niet per definitie de wijsheid en waarheid in pacht. Ook zij moeten blijven nadenken, luisteren, hun gezonde verstand gebruiken en verder kijken dan hun neus lang is. Net als u en ik en iedereen.

    (Mijn reactie werd niet geplaatst. Ik probeer het nog een keer.)

 2. Waarom noemt u dat roepen? Ik gebruik geen hoofdletters en uitroeptekens. Ik schrijf gewoon wat ik vijftig jaar geleden ook al schreef. Niets nieuws en origineels. Op Twitter gebruik ik hiervoor de hashtag #50verlorenjaren.
  PS
  Dank voor het handmatig plaatsen van mijn reactie. Soms is het het systeem dat dwarsligt.

  • Afgezien van het feit dat u de enige bent die telkens zijn commentaar niet kwijt kan op de site, schrijft u kennelijk al een halve eeuw hetzelfde. De laatste twaalf jaar in elk geval tegen het besturen van Amstelveen, waarvoor i één wethouder verantwoordelijk acht. Dat is toch wel een verandering. Overigens niets te maken hebbend met ‘demos’

   • Nee heer Johan Th .Bos, u bent degene die pretendeert een journalistje te zijn en RvW is niet de enige die soms reclameert op uw zielige bijdragen. Ik ook. Via mijn email weet u wie ik ben en via uw emails weet ik ook hoe u uw partijtje verdedigt, zielige vertoning en een ‘journalist’ onwaardig. Punt is dat diegenen die soms iets tegenstrijdigs stellen op deze site uw commentaar via mail toebedeelt krijgt, ook een journalist onwaardig. U bent naar mijn mening gewoon een VVD vrouw-onvriendelijke wit mannetje dat gezien zijn leeftijd nog even journalistje speelt.

    • Ah, u had ik niet meegerekend, mede omdat u beloofde nooit meer op deze site terug te komen. Maar de strijdmakker van die ene is dus terug. Overigens betreft uw kritiek voornamelijk mijzelf. Dat mag. En daar reageer ik ook niet op. Zolang zij mij de ene dag nog VVD’er noemen en de volgende ervan overtuigd zijn dat ik lid ben van de SP voel ik mij prima.

 3. U houdt niet van democratie noch van de rechtsstaat en u volgt en verdedigt blindelings de machtigste bestuurder. Waarom bent u journalist geworden?

  • Weet u het? Ik niet. Deze man leeft nog in het VVD tijdperk, waarbij de heer Raat na 12 jaar Rutteregime de eer aan zichzelf zou moeten houden. Maar alles voor de macht. En de zielige mannetjes die zichzelf journalist noemen hebben nooit een inhoudelijke reactie, slechts op de man/vrouw reageren is hun ultieme ‘journalistieke’ bijdrage.

 4. En buiten het feit wat ik u verwijt heeft u blijkbaar geen kaas gegeten van de Nederlandse taal. Uw bijdragen zijn gezien uw fouten de taal onwaardig. Uw columns zijn onleesbaar, uw reacties zijn slechts gericht op 1 persoon, uw reacties zijn werkelijk een ‘journalist’ onwaardig. Met vriendelijke groet en mail maar want dat is uw enige bijdrage en weet ik lees het niet, gaat onmiddellijk de vuilnisbak in.

  • Het lijkt wel of u gefrustreerd bent. As u zich zo ergert aan dit blog, dan kunt u het ook toch niet lezen? Genoeg andere gerenomeerde bladen van de Donald Duck tot het NRC, hoor!

   • Ook wie zich aan dit blog ergert, mag hierop reageren. Dat moet zelfs voor de broodnodige discussie en als tegenwicht tegenover alle ophemelarij van Herbert Raat en de VVD in de lokale media..

 5. Omdat mensen zoals u ondanks alle berekeningen en waarschuwingen nog steeds hetzelfde denken, zeggen en doen als 50 jaar geleden, hebben wij met ons allen te maken met crises op allerlei gebieden zoals energie, klimaat, vervuiling, water, biodiversiteit, voedsel, grondstoffen, migratie, overbevolking, etc.

  Ik hoef mij er niet voor te schamen dat ik nog steeds hetzelfde zeg als in 1972. U wel. U ziet de noodzaak van duurzaamheid en transitie nog steeds in, terwijl het eigenlijk al te laat is.

  Dat Amstelveen een duurzaamheidsprijs krijgt uit handen van een VVD-er toont hoe ziek ons politieke bestel is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.