Met de opening in Museum JAN ging vrijdag de voor inwoners gratis tentoonstelling van Amstelveense kunst van start. De gemeente wil alle Amstelveners met haar verzamelde kunstcollectie in contact brengen. Behalve de exposities in Jan en Cobra Museum zijn er voor kinderen en volwassenen tal van activiteiten deze zomer.

De tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie’ is tot en met 25 september dus gratis te bezoeken in het Cobra Museum voor Moderne Kunst en Museum JAN. Amstelveners kunnen hier nog nooit getoonde topstukken uit het gemeentelijk depot ontdekken en de nieuwste aanwinsten van de gemeente bewonderen.

Kinderworkshops

Naast de tentoonstelling staan er diverse kinderworkshops, masterclasses en een Meet & Greet met kunstenaars op het programma. In de buitenlucht kunnen Amstelveners hun hart ophalen bij de speciale kunstroute ‘Biotoop’ in Bovenkerk en Westwijk. Ook rondom deze route met hedendaagse buitenkunst worden kinderworkshops, rondleidingen en activiteiten georganiseerd.

Gemeentelijke kunstcollectie

Het Cobra Museum en Museum JAN tonen een selectie uit de bijzondere kunstschatten van de gemeente Amstelveen. De afgelopen zeventig jaar heeft de gemeente een veelzijdige collectie opgebouwd, die nu voor het eerst toegankelijk voor publiek is. Alle inwoners van Amstelveen kunnen gratis komen kijken. Die hebben het geld ervoor ook bijeen gebracht, redeneert wethouder Herbert Raat van Kunst en Cultuur.

Masterclasses

Museum JAN organiseert rondom de tentoonstelling een activiteitenprogramma voor volwassen en kinderen. Op 14 en 28 augustus zijn er masterclasses natuurfotografie. Deelnemers leren hoe ze met hun eigen camera de mooiste foto’s van het Amstelveense landschap kunnen maken en hoe men deze digitaal kan bewerken. Op 9 september is er een Meet & Greet met Jaehun Park en Mitchell Thar. Deze jonge, hedendaagse kunstenaars maakten nieuwe werken voor de gemeentelijke kunstcollectie. Zij vertellen hoe ze Amstelveen en omgeving als inspiratiebron gebruikten bij de totstandkoming van hun werk.

Fotografie

Speciaal voor kinderen zijn er de workshops ‘Fotografie en Toveren met landschap’ in Museum JAN op zondag 28 augustus. En op de zondagen 14 augustus en 4 september kunnen ze een poëziecollage maken rondom het thema natuur.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst organiseert op Burendag (zaterdag 24 september) een programma: buurtbewoners zijn welkom om Verzameld voor Amstelveen te bezoeken. Bezoek voor meer informatie ook de websites van Visit Amstelveen, Museum JAN en het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Biotoop

Bovenkerk en Westwijk vormen van 9 juli tot en met 25 september 2022 het podium voor de tijdelijke kunstroute Biotoop. Zes kunstenaars gingen aan de slag in de openbare ruimte: Circus Andersom, Liesbet Bussche, Bart Eysink Smeets, Frank & Michiel, Lily Lanfermeijer en Robbert Weide. Buurtbewoners konden potentiële locaties aandragen voor de kunstwerken en de kunstenaars selecteerden vervolgens hun voorkeursplek. Zij lieten zich vervolgens inspireren door de locatie. De kunstroute laat zien hoe de leefomgeving invloed uitoefent op de mens, en andersom. Rondom de route worden er diverse activiteiten georganiseerd, van een voetbalwedstrijd voor de buurt tot een tweedaagse keramiekworkshop onder begeleiding van kunstenaar Hilde Onis. Wekelijks zijn er rondleidingen, activiteiten in samenwerking met Amstelveen Sport én workshops met de bibliotheek. Meer hierover wordt later bekendgemaakt en is te vinden op de website van Visit Amstelveen.

Fotobijschrift: Op het Stadsplein staat het kunstwerk ‘De collectie op straat’ van Johannes Verwoerd dat middels een QR-code verwijst naar de gelijknamige website (sinds 1 juli live) waarop de kunstwerken uit de tentoonstelling Verzameld in Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie op een bijzondere manier te zien zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.