Het Cobra Museum besteedt aandacht aan het feit dat het dit jaar een halve eeuw geleden is dat Suriname onafhankelijk werd. Een tentoonstelling laat in thema’s een aantal ontwikkelingen zien op het gebied van de schilder- en beeldhouwkunst in Suriname en de Surinaamse diaspora in Nederland.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op een kunstreis van 1975 tot nu. Daarin staan centraal thema’s als culturele identiteit, de eigen geschiedenis, spiritualiteit en het experiment. Hugging the Atlantic, 50 jaar autonome Surinaamse kunst’ omvat een selectie van zo’n 100 kunstwerken die volgens het Cobra Museum de invloed laat voelen van het ontstaan en de ontwikkeling van de jonge republiek.

Jonge makers
Niet alleen de naoorlogse kunstenaars, maar ook jonge makers van kunst, die na de onafhankelijkheid hun praktijk hebben ontwikkeld in Suriname en in Nederland, zijn te zien met recent werk. Het museum is van plan rondom deze thema’s een programma van activiteiten te organiseren. In een podcast-serie wordt dieper ingedoken op de thema’s en laten het ‘belangrijke beeldbepalers’ aan het woord.

Gastcurator
Bart Krieger (gastcurator van deze tentoonstelling) maakte deel uit van het curatorial team dat in 2020 de tentoonstelling ‘Surinaamse School’ samenstelde in het Stedelijk Museum Amsterdam, die de periode ca. 1910-1980 uitlichtte. Tevens schreef hij vanaf 2010 maandelijks een kunstrubriek in het Surinaamse opinieblad Parbode, die hij in 2015 bundelde in het boek 50 Surinaamse kunstschatten.

Wereldkunst
Het Cobra Museum besteedt in de programmering aandacht aan wereldkunst. Kunst vanuit een niet-westers perspectief gezien, gemaakt en getoond. Op deze wijze geeft het museum een eigentijdse invulling aan de interesse die Cobra-kunstenaars in de jaren vijftig hadden voor niet-westerse kunst en daarmee ook de invloed van alle kunst uit de wereld. Daarnaast heeft de Cobra-beweging een grote invloed gehad op kunstenaars als Erwin de Vries, Soeki Irodikromo en Guillaume Lo A Njoe die aan de (kunst)wieg van de jonge republiek stonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.