De gemeente doet veel moeite om de energietransitie voor 2040 voor elkaar te krijgen. Daarin past ook dat zij de Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) helpt bij het isoleren van woningen met energie-labels D, E, F en G en een WOZ-waarde onder het gemiddelde van Amstelveen. In die categorie valt een kwart van de woningen in de stad. Op 7 oktober organiseert de gemeente een Doe-het-duurzaam-markt voor iedereen die aan de slag wil met energie besparen.

Overigens maakt de gemeente gebruik van een uitkering van het Rijk krachtens het Nationaal Isolatieprogramma.

Slecht geïsoleerd

Dat heeft als doel tot 2030 2,5 miljoen huizen te isoleren met nadruk op 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen. De belangrijkste isolatieopgave in Amstelveen ligt bij ruim 14.000 woningen met energie-labels E, F en G, waaronder circa 8.500 slecht geïsoleerde koopwoningen. Ook woningeigenaren met energielabel D worden benaderd door de gemeente.

Groen voor iedereen

Vooral de wethouder van duurzaamheid Floor Gordon (D66) is daarmee bezig. Zij zegt de in haar ogen broodnodige energietransitie op een sociale manier te willen aanpakken. ’Groene’ oplossingen moeten volgens haar voor iedereen bereikbaar zijn, ongeacht inkomen of type woning. “De komende jaren gaan we gericht te werk”, zegt ze. “Met dit uitvoeringsprogramma informeren, activeren en ondersteunen we zoveel mogelijk woningeigenaren met slechte energie-labels bij het verduurzamen van hun woning.” Haar bedoeling is zoveel mogelijk Amstelveense woningen ‘snel en slim te laten isoleren’.

Doelgroepgericht

Er zijn vijf verschillende doelgroepen, variërend van energie-label D tot en met F (op hen zijn collectieve inkoopacties voor isolatie, hybride warmtepompen en zonnepanelen gericht) tot en met de VVE’s dus. Er bestaat rijkssubsidie voor nationale isolatieaanpak. Gemeenten kunnen bij het Rijk in drie delen subsidie aanvragen. Voor Amstelveen is er in de eerste tranche van 2023 ongeveer €575.970 beschikbaar gesteld. Voor de tweede en derde deel in 2024 en 2025 is een vergelijkbaar bedrag toegezegd door het ministerie van BZK.

Ondersteuning

Naast deze isolatieaanpak vanuit het Nationaal Isolatieprogramma blijft de gemeente ook overige woningeigenaren en huurders ondersteunen bij het verduurzamen. Voorbeelden hiervan zijn de gratis Energiecoach (duurzaam advies voor huurders en woningeigenaren), zonnepanelen- en isolatieacties en de gratis Energiefixer (voert kostenloos energiebesparende maatregelen uit inclusief materialen t.w.v. €100 en geeft energiebesparende tips). Volg het laatste duurzame nieuws ook op Facebook en Instagram.

1 REACTIE

  1. In mijn geval heb ik van mijn coöperatie nog niets mogen vernemen , terwijl ik wel weet dat ze het doen via een soort huurconstructie in beider voordeel. ( KKP en Groenelaan) . Hoe zit dat?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.