De voormalige Landbouwschool en bijbehorende directeurswoning aan de Keizer Karelweg wordt als het aan B&W ligt een gemeentelijk monument, wegens de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden.

De Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) heeft daarop aangedrongen.

Behoud

 Volgens wethouder Herbert Raat (monumenten) deelt de onafhankelijke Stichting Mooi Noord-Holland de opvatting dat de voormalige Landbouwschool en de directeurswoning monumentwaardig wegens die genoemde waarden. “Daarom zijn wij van plan het complex aan te wijzen als gemeentelijk monument. Wij moeten zuinig omgaan met onze historie.” Zeker nu er zoveel woningbouw wordt toegevoegd in de stad is het behoud van historisch waardevolle bouwwerken volgens hem van groot lokaal belang. “Kennis van de Amstelveense ontstaansgeschiedenis zorgt ervoor dat inwoners binding voelen met hun woonplaats.”

Landbouwschool

De voormalige landbouwschool met directeurswoning is in 1956 gebouwd naar het ontwerp van gemeentearchitect A.K. Andrea. Hij heeft hierbij nauw samengewerkt met de bekende plantsoenmeester Chris Broerse, naar wie het Broersepark bij diens pensioen werd genoemd. Het complex bevindt zich in de wijk Keizer Karelpark, die grotendeels in de jaren 50 is opgebouwd en in grote lijnen nog in tact is. Het complex heeft kenmerken van het naoorlogse traditionalisme, wat herkenbaar is aan bijvoorbeeld de tuitgevel met schoorsteen, de hangende erker en het metselwerk.

Erfgoedcommissie

Stichting Mooi Noord-Holland adviseert het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument, maar het interieur buiten de bescherming te houden wegens de vele wijzigingen en aantasting van de hoofdstructuur. De Erfgoedcommissie heeft positief geadviseerd op de monumentaliteit van het gebouw en adviseert het college te starten met de aanwijsprocedure.

Zienswijze

De gemeente is eigenaar van de voormalige landbouwschool. De directeurswoning is in particulier bezit. De eigenaren worden geïnformeerd over het voornemen die een monumentale status te verlenen en kunnen hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit. Eigenaren van gemeentelijke monumenten krijgen de mogelijkheid gebruik te maken van de subsidieregeling ten behoeve van de instandhouding (restauratie en onderhoud) van het gemeentelijk monument.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.